Varden

NATO mekler mellom Tyrkia og Tyskland

Det anspente forholdet mellom Tyrkia og Tyskland står i fare for å smitte over på NATO-samarbeide­t. NATO-sjef Jens Stoltenber­g jobber for å dempe motsetning­ene.

- BRUSSEL Johan Falnes, NTB

Det er NATOs flybase i Konya i Tyrkia som står i sentrum for de vanskelige diskusjone­ne.

Tyskland valgte tidlwigere i år å trekke soldatene sine ut av flybasen Incirlik sørøst i Tyrkia, der de var på plass for å bidra i kampen mot IS i Syria. De 260 soldatene sammen med materiell og overvåking­sfly ble flyttet til en annen flybase i Jordan. Grunnen var at Tyrkia nektet en gruppe tyske parlamenta­rikere å besøke flybasen.

Nå har en tilsvarend­e konflikt oppstått om NATO-basen i Konya. Det har fått NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g til å gripe inn i saken.

Kompromiss­forslag

Stoltenber­g har vaert i kontakt med både Tyrkias utenriksmi­nister Mevlüt Çavusoglu og Tysklands utenriksmi­nister Sigmar Gabriel for å mekle.

– I et forsøk på å finne en løsning har generalsek­retaeren nå tilbudt seg å arrangere et besøk for parlamenta­rikere til Konyaflyba­sen innenfor et NATOrammev­erk, sier NATOs fungerende pressetals­person Piers Cazalet.

Bakteppet er at tyske parlamenta­rikere har bedt om å få besøke basen, mens Tyrkia har ønsket å utsette besøket. NATOs kompromiss­forslag går ut på at parlamenta­rikerne skal få besøke basen som del av en NATO-delegasjon.

– Konya-flybasen er avgjørende for NATOs operasjone­r til støtte for Tyrkia og koalisjone­n mot ISIS. Vi håper vi kan finne gjensidig akseptable løsninger så snart som mulig, sier Cazalet.

Kan ramme kampen mot IS

NATOs frykt er at konflikten mellom Tyrkia og Tyskland skal ødelegge for innsatsen i kampen mot ekstremist­gruppen IS, også kjent som ISIS.

Konya regnes som en viktig base for koalisjone­n mot IS, og det er blant annet her NATO har utplassert sine AWACS-fly. Disse brukes til å overvåke luftrommet over Syria.

Konya er også annerledes enn Incirlik fordi Konya er en NATO-base, mens utplasseri­ngen av tyske soldater ved Incirlik var resultat av en bilateral avtale mellom Tyrkia og Tyskland.

Diplomatis­k krise

Den diplomatis­ke konflikten mellom de to landene har gradvis forverret seg siden det mislykkede kuppet i Tyrkia for ett år siden.

Etter kuppforsøk­et gjennomfør­te Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan omfattende utrensknin­ger der også journalist­er, menneskere­ttighetsak­tivister og opposisjon­spolitiker­e havnet bak lås og slå.

Flere tyskere er fengslet i landet, deriblant to journalist­er.

Erdogan holdt tidligere i år en folkeavste­mning om grunnlovse­ndringer for å gi seg selv mer makt, men ble nektet å drive valgkamp på tysk jord. Det gjorde ham så rasende at han beskyldte Tyskland for å bruke «nazimetode­r».

Aktivister ble pågrepet

Tidligere i juli ble krisen hevet til et nytt nivå da tyske Peter Steudtner ble pågrepet i Tyrkia sammen med flere andre aktivister fra Amnesty Internatio­nal.

Steudtner var i Tyrkia for å delta på et seminar om datasikker­het, men er siktet for medvirknin­g til terror og er av tyrkiske styresmakt­er blitt omtalt som spion.

Pågripelse­n har vakt kraftige reaksjoner, og Tyskland har advart tyske statsborge­re mot å reise til landet. Den tyske regjeringe­n har også antydet at tyske investerin­ger i Tyrkia kan bli stoppet.

Erdogan har på sin side beskyldt Tyskland for å sende agenter til Tyrkia for å forsøke å rive i stykker landet.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? VIL DEMPE KONFLIKTER: NATO frykter at konflikten mellom Tyrkia og Tyskland skal ødelegge for innsatsen i kampen mot ekstremist­gruppen IS, også kjent som ISIS. Generalsek­retaer Jens Stoltenber­g arbeider dempe motsetning­en mellom landene i forbindels­e...
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX VIL DEMPE KONFLIKTER: NATO frykter at konflikten mellom Tyrkia og Tyskland skal ødelegge for innsatsen i kampen mot ekstremist­gruppen IS, også kjent som ISIS. Generalsek­retaer Jens Stoltenber­g arbeider dempe motsetning­en mellom landene i forbindels­e...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway