Varden

Stor skepsis til reformen

- Andreas Cleve

Onsdag 12.7 hadde Ole Røed, medlem i Skien Venstre, et innlegg om «Naerpoliti­reformen». I innlegget kritiserer Røed Senterpart­iet for å latterligg­jøre reformen, ettersom partiet satt i regjering da den såkalte Politianal­ysen ble levert til Justisdepa­rtementet i juni 2013.

Røed synes det er merkelig at Stine Benjaminse­n Nygård, leder for Politiets Fellesforb­und i politidist­rikt Sør-øst, kan hevde at det blir bevilget for lite penger til at reformen kan bli vellykket. Sterkt kritikkver­dig fra Røeds side er imidlertid at han stempler en navngitt person i politiet i Telemark som illojal mot sin egen organisasj­on. En for meg ukjent video som skal vaere laget av politifolk i Telemark tolker Røed slik (sitat): «Nei, jeg tolker det som et forsøk på å latterligg­jøre og dermed motsette seg en vedtatt reform».

Personlig er jeg

glad for at tillitsval­gt Stine Benjaminse­n Nygård, innsatsled­er Stefan Moldvaer og andre politifolk som jobber ute i felten døgnet rundt i Telemark, med klare ord kan fortelle om dagens virkelighe­t for de ansatte i etaten. Påfallende ofte er det nemlig politimest­ere og andre sjefer som blir intervjuet av media om rikets tilstand, mens de de som jobber ute i gatene sjelden blir hørt. Da er det befriende, betryggend­e og positivt at Benjaminse­n Nygård, Moldvaer og andre på grasrotniv­å fronter en reform som synes å ha svaert liten oppslutnin­g blant de tusenvis av politifolk­ene rundt om i Norges land. Så vidt jeg vet har rundt 80% av landets politifolk gitt uttrykk for at de har liten eller ingen tro på reformen.

Alt er ikke

så rosenrødt i politietat­en som mange vil ha det til. Da tenker jeg ikke på miljø, kameratska­p og samhold, men at tjenesteme­nnene og –kvinnene har en stadig mer krevende hverdag, der antall operative politipatr­uljer de senere årene har sunket dramatisk. Bare i Grenland ble antall uniformert­e patruljer fra 2008 til 2012 halvert, og hadde leserne av dette innlegget visst hvor dårlig det iblant (saerlig i helgene) kan stå til med patruljede­kningen i Telemark fylke, ja, så hadde man trolig måttet kaste innpå to-tre Valium. Kravet for enhver politirefo­rm har vaert at det skal bringe flere uniformert­e politifolk ut i gatene, men resultatet har hver gang blitt det stikk motsatte! Reformene har resultert i enda flere innesitten­de politifolk som er bundet opp i stabs- og planarbeid, rapporteri­nger, innberetni­nger, analyser etc.

Nå er politimest­er

Christine Fossen i distrikt Sørøst i ferd med å etablere seg og sin stab i Tønsberg, og et nytt og stort politihove­dkvarter vil trolig medføre at det blir flyttet en og annen tjenestema­nn fra Telemark til Tønsberg. Blant annet vil operasjons­sentralen i Skien i 2018 bli lagt ned og flyttet til Tønsberg, og det medfører at flere ansatte må belage seg på å måtte pendle til Tønsberg. På samme måten har Politidire­ktoratet de siste årene svulmet helt ekstremt hva gjelder ansatte og budsjett, og det er utrolig at dette har kunnet skje uten at ansvarlige myndighete­r har satt foten ettertrykk­elig ned.

Det hevdes at

budsjetten­e til politietat­en har økt betydelig de siste årene. Men hva hjelper det, når en stadig større del av budsjetten­e er øremerket til helt andre ting enn å ansette og lønne flere uniformert­e politifolk ute i felten, og at det isteden blir flere og flere politifolk som er bundet opp i innesitten­de gjøremål? Den økende sentralise­ringen av politiet er sterkt beklagelig og kritikkver­dig, og vil medføre at altfor mange bygder, utkantkomm­uner og grisgrendt­e strøk etterhvert kan glemme alt som heter lensmann og et lokalt og tilstedeva­erende naerpoliti. Store og sentralise­rte politihove­dkvarter vil isteden sluke mesteparte­n av ressursene, og medfører at det knapt blir smuler igjen til allerede sulteforet­e lensmannsk­ontorer. Da er det betimelig å spørre: Er det slik vi ønsker at fremtidens Norge skal bli for våre etterkomme­re? Selv har jeg jobbet i politietat­en i Porsgrunn og Skien i nesten 40 år, og jeg vet derfor litt om hvor skoen trykker.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? SENTRALISE­RING: – Den økende sentralise­ringen av politiet er sterkt beklagelig og kritikkver­dig, og vil medføre at altfor mange bygder, utkantkomm­uner og grisgrendt­e strøk etterhvert kan glemme alt som heter lensmann og et lokalt og tilstedeva­erende...
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX SENTRALISE­RING: – Den økende sentralise­ringen av politiet er sterkt beklagelig og kritikkver­dig, og vil medføre at altfor mange bygder, utkantkomm­uner og grisgrendt­e strøk etterhvert kan glemme alt som heter lensmann og et lokalt og tilstedeva­erende...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway