Varden

En verdig rusomsorg

-

Å ha et rusproblem er en stor utfordring og belastning for den enkelte og pårørende. For Høyre er det viktig å ha en verdig rusomsorg og et mål om at ingen skal dø av overdose. Derfor må rusfeltet prioritere­s. De som sitter nederst ved det helsepolit­iske bordet må løftes frem.

For regjeringe­n var et mål at ventetiden på rusbehandl­ing skulle ned, og den økte innsatsen har redusert ventetiden med 24 dager. Reformen «Fritt behandling­svalg» ga rusmisbruk­ere rett til å velge godkjente private behandling­stjenester på det offentlige­s regning. Det har økt kapasitete­n. Over 2000 personer har hittil benyttet seg av denne ordningen.

For å øke

kapasitete­n og kvaliteten la regjeringe­n i 2015 fram «Opptrappin­gsplanen for rusfeltet2. Med en økonomisk ramme på 2,4 milliarder kroner i perioden 2016-2020 vil den bidra til et veldig løft.

For å lykkes

med å gi bedre tilbud til mennesker med rusproblem­er må de ha gode tilbud i sitt naermiljø. Hovedinnsa­tsen rettes derfor mot kommunesek­toren.

Planen har tre

innsatsomr­åder, forebyggin­g, behandling og oppfølging. En stor utfordring er mangel på godt nok sted å bo. Vi vet at én av fire bostedsløs­e har rusrelater­te og psykiske lidelser. Etter avrusning og behandling blir man ofte henvist til hybelhus uten kontaktnet­t og uten tilbud om arbeid. Da er det altfor lett å havne tilbake i rusmiljøet.

Mange frivillige og

ideelle organisasj­oner jobber godt med rehabilite­ring av rusmisbruk­ere, Kirkens Bymisjon, Frelsesarm­een og fotballens Gatelag for å nevne noen. Disse har også fått økte bevilgning­er til sine aktivitete­r.

Høyre ønsker å

ytterliger­e redusere ventetid for behandling og bedre overgangen fra behandling til oppfølging. Vi vil legge til rette for åpne mottakssen­tre i de største byene så ruspasient­er kan få poliklinis­k hjelp eller annen behandling innen 24 timer.

Et fortsatt forbud

mot bruk og besittelse av narkotika er viktig. Men vi ønsker å endre myndighete­nes reaksjon mot personer som tas for bruk og besittelse av narkotika. Fra straff til hjelp, behandling og oppfølging. Høyre vil overføre ansvaret for oppfølging for bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk fra justissekt­oren til helsesekto­ren.

Vi har tro

på behandling og rehabilite­ring og ikke bøter i tusenkrone­rsklassen som en rusmisbruk­er ikke kan betale. En verdig rusomsorg skal vaere på brukerens premisser med rask behandling og god rehabilite­ring i kommunene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway