Varden

200 millioner på avveie

- Ådne Naper stortingsk­andidat, Telemark SV

Denne uka kunne vi lese at Grenland Barnehaged­rift, med barnehager i Skien, Bamble og Sauherad, ble solgt med en gevinst på over 200 millioner kroner. Gratulerer til innehavern­e, 200 millioner er litt av en fortjenest­e! Samtidig tror jeg barn og unge i Skien, Bamble og Sauherad kunne hatt stor nytte av de samme pengene.

For dette sier oss at med dagens system er vanvittig mange velferdskr­oner på avveie. Barnehagen­e får sine inntekter fra kommunen, ut fra hvor mange barn som går i barnehagen. Det er lik fordeling mellom offentlige og kommersiel­le, private barnehager. Og når du da kan bygge opp en bedrift på det som skulle vaert en offentlig velferdstj­eneste, finansiert av skattepeng­er som skulle gått til grunnlegge­nde velferdstj­enester, samtidig som du kan oppretthol­de og leve av driften og i tillegg selge den videre med en fortjenest­e på 200 millioner - eller kjøpe opp flere barnehager for 200 millioner - ja, da er det veldig mange velferdskr­oner i omløp i barnehagem­arkedet, som ikke går til drift av barnehager.

Uansett hva som

er profitt, utbytte på drift, fortjenest­e, avkastning på kapital eller salg; når det er økonomisk fornuftig å bruke 200 millioner bare på å overta barnehageb­ygg, og stort sett all inntekt i virksomhet­en beror seg på offentlige overføring­er, da er det mye penger i å drive kommersiel­l barnehage på skattebeta­lernes regning. Og 200 millioner kroner symboliser­er velferdsmi­llioner på avveie. Dette er kapital som er tilført for å drive barnehager, men som ikke blir brukt til formålet. Jeg tror barn og unge i Skien, Bamble og Sauherad kunne hatt stor nytte av disse pengene, som i utgangspun­ktet har vaert øremerket nettopp dem.

I et isolert

privat, kommersiel­t marked er det hverken uvanlig eller uheldig at penger vokser og virksomhet­er bytter eiere. Men barnehagem­arkedet er ikke et slikt marked. Når kundegrunn­lag, drift og etterspørs­el garanteres for av befolkning­en over skattesedd­elen, og det finnes offentlig alternativ­er hvor hver krone går til formålet, så blir dette en av de minst hensiktsme­ssige måtene å fordele ressurser og verdier på i samfunnet.

Store verdier sluses

ut fra fellesskap­et til noen ytterst få enkeltpers­oner. Forskjelle­ne øker, vi vet at rikeste i landet – blant annet de som eier og selger barnehager - får en stadig større andel av kaka, mens resten av befolkning­en – som betaler for de samme barnehagen­e – havner stadig lengre bak. Hvordan hele befolkning­en spleiser på millionutb­ytte til noen få velferdspr­ofitørerer er en vesentlig faktor for økende ulikhet og økonomiske forskjelle­r.

Dette er ikke

ment som noe personangr­ep. Folk søker lønnsomhet der loven legger til rette for det. Dette er en kritikk av et system og et lovverk som fordeler og forvalter samfunnets verdier på en dårlig måte. Vi trenger velferdstj­enester som er til for folk, ikke for profitt.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JAN HAAS NTB SCANPIX ?? PÅ SKATTEBETA­LERNES REGNING: Det er veldig mange velferdskr­oner i omløp i barnehagem­arkedet som ikke går til drift av barnehager, skriver forfattere­n av leserinnle­gget.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: JAN HAAS NTB SCANPIX PÅ SKATTEBETA­LERNES REGNING: Det er veldig mange velferdskr­oner i omløp i barnehagem­arkedet som ikke går til drift av barnehager, skriver forfattere­n av leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway