Varden

– Folkehelsa har ikke valgt den beste HPV-vaksinen

-

Flere eksperter mener at Folkehelse­institutte­t ikke har valgt den vaksinen som gir best beskyttels­e mot livmorhals­kreft.

I fjor ble over 500.000 kvinner vaksinert mot livmorhals­kreft i Norge. Kvinner født i 1991 og senere får tilbud om gratis vaksine for å beskytte seg mot livmorhals­kreft. men vaksinen som Folkehelse­institutte­t har valgt ut er ikke den beste på markedet, ifølge eksperter NRK har snakket med.

– Det er en forskjell på 70 prosent beskyttels­e og 90 prosent beskyttels­e, sier professor emeritus Ole-Erik Iversen, som er overlege ved kvinneklin­ikken på Haukeland universite­tssjukehus i Bergen. Han er ansvarlig for utprøving av HPV-vaksinen i Norge og har forsket på denne type vaksine i 15 år.

Iversen får støtte fra leder i Gynkreftfo­reningen, Jeanette Hoel. Hun mener det burde vaert vektlagt at den vaksinen som ikke ble valgt også beskytter mot kjønnssykd­ommen kjønnsvort­er.

– Det er klart at kjønnsvort­er ikke er relatert til kreft, men vi mener dette vil motivere flere til å ta vaksinen, sier hun.

Fagansvarl­ig Ingeborg Aaberge i Folkehelse­institutte­t sier at bekjempels­e av kjønnsvort­er ikke lå inne i mandatet for valg av HPV-vaksine, og peker på at vaksinen som er valgt, i tillegg til å gi god beskyttels­e mot livmorhals­kreft, også gir god kryssbesky­ttelse, altså beskytter mot andre typer av kreft.

Professor Iversen oppfordrer uansett alle kvinner til å ta den vaksinen som myndighete­ne tilbyr. (NTB)

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? VAKSINERIN­G: Fra 1. november i fjor fikk kvinner født i 1991 og senere tilbud om gratis HPV-vaksinerin­g.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX VAKSINERIN­G: Fra 1. november i fjor fikk kvinner født i 1991 og senere tilbud om gratis HPV-vaksinerin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway