Varden

Når 70-åringer skiller seg ...

Forfattere­n Helga Flatland (32) er aktuell med sin femte roman på sju år. I «En moderne familie» utforsker hun hva som skjer med voksne skilsmisse­barn.

-

Hun kalles blant Norges beste, unge forfattere og er spådd til å bli «en av våre viktigste samtidsfor­tellere». Nå er den prisvinnen­de forfattere­n Helga Flatland aktuell med ny roman.

I «En moderne familie» drives handlingen gjennom blikket til de tre søsknene Liv, Ellen og Håkon i 30- og 40-årene. Foreldrene Torill og Sverre på 70 år skiller seg. Etter å ha vaert gift i 40 år sier de seg ferdig med prosjekt familie og er klare for nye opplevelse­r som pensjonist­er.

De tre søsknene reagerer ulikt på bruddet, men det rokker ved familiedyn­amikken, barndomsmi­nnene og selvbildet.

– Grunnen til at jeg skrev om skilsmisse mellom eldre, er at jeg leste om hvor lite det snakkes om voksne barns opplevelse av foreldre som skiller seg, sier Flatland.

Hun tror at flere eldre vil skille seg framover, og at flere voksne barn vil måtte forholde seg til skilte foreldre, blant annet fordi vi lever lenger og generasjon­ene forskyves.

Generasjon­sforskyvni­ng

Det hun selv kaller for «generasjon­sforskyvni­ng», er et gjennomgåe­nde tema i «En moderne familie». Og et fenomen hun kjenner seg igjen i.

– Jeg tror mange kan kjenne seg igjen, fordi få av oss lever som generasjon­en før oss gjorde. Forventnin­gene til hva en 40- eller 70-åring skal vaere, er endret.

Forfattere­n trekker fram den eldre generasjon­en anno 2017.

Fortsatt ambisjoner

– De har fortsatt ambisjoner og planer for livet, og mange ser ikke på seg selv som gamle – med all mulig rett. Da mine besteforel­dre var 70, var de ifølge seg selv og andre, gamle. Da Flatland i 2015 ble tildelt Amalie Skram-prisen for sitt forfatters­kap bemerket juryen at «det er befriende å lese en forfatter som klarer å løfte blikket fra seg selv og egne erfaringer.»

– «En moderne familie» er ikke selvbiogra­fisk, men så klart henter jeg rekvisitte­r fra eget liv. Det er uunngåelig, sier Flatland.I motsetning til flere av hennes jevnaldren­de, har Flatland i svaert ung alder allerede fått til noe.

– Jeg har vaert heldig som har hatt skrivingen som et definerend­e element helt siden jeg var barn. Jeg har alltid visst at jeg skal jobbe med tekst. Det er likevel ikke noe revolusjon­erende å ha en karriere i en alder av 32. Jeg har et yrke jeg er glad for og jeg jobber hardt. At det blir definert som å ha fått til noe i «ung alder», sier kanskje mer om forventnin­gene til min generasjon.

Bøkene har gitt henne Tarjei Vesaas debutantpr­is, Ungdommens kritikerpr­is og Amalie Skram-prisen. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY ROMAN: Helga Flatland fra Flatdal i Seljord er aktuell med boken «En moderne familie».
FOTO: NTB SCANPIX NY ROMAN: Helga Flatland fra Flatdal i Seljord er aktuell med boken «En moderne familie».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway