Varden

PARTIET FOR FOLK FLEST?

- Trond Andersen, Skien

Frp ynder å framstå som partiet for folk flest. Men det stemmer ikke alltid. Som for eksempel når Frps finansmini­ster, Siv Jensen, nå slår til lyd for utvidet adgang til hyttebyggi­ng i strandsone­ns hundremete­rsbelte. Er det til beste for folk flest? Selvfølgel­ig ikke. Om det skulle bli lovlig, legges forholdene til rette for en økning av den såkalte strandadel­en. Aminnelige mennesker har ikke råd til strandeien­dommer i mangemilli­onersklass­en. Slikt er forbeholdt rike i jakt på gode måter å investere formuen på. Som for eksempel alt

innenfor eiendom og jordisk gods, spesielt i kystnaere områder. Hvis Siv og Frp var opptatt av allmenhete­ns interesse i saker som dette, måtte det vaere å sørge for at «folk flest» ble sikret adgang til svaberg, sjø og natur i et omfang som virkelig monner for du og jeg. I stedet for å bli bortvist og fysjet vekk.

Sverige og Norge fikk sin friluftslo­v omtrent samtidig, straks etter krigen. Men mens svenskene strengt og konsekvent har håndhevet loven, har vi tillatt en stadig uthuling av forbudet mot strandsone­bygging. Forskjelle­n ses tydelig langs kysten fra Strømstad og sørover i Bohuslãn. Omtrent ingen bebyggelse å oppdage fra sjøsiden, mens det i Norge er nesten umulig å lande noe sted. Årsaken er at staten har vaert altfor slepphendt med å innvilge dispensasj­oner fra strandkomm­uner som under tvilsomme påskudd har latt utbyggere med penger og/eller gode bekjentska­per skaffe seg privat eiendom i strandstei­nene. Ingen entydige eller klare ulikheter blant de politiske partier på dette feltet. Og med det nye utspillet fra Siv Jensen distansere­r heller ikke Frp seg fra dem som gir blaffen i allmenhete­ns interesser, ikke engang i et saerdeles langt perspektiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway