Varden

Barne-vandrerne

På 1800-tallet gikk flokker av norske, fattige barn helt ned i sjuårsalde­ren 10–15 mil for å jobbe som gjetere på velstående gårder.

- Tekst: Kjersti Blehr Lånkan

I1907 sto 10 år gamle Elias Bergstøl hjemme i stua og skulle si farvel. Han skulle ut på gjeting for første gang. Av foreldrene hadde han fått tollekniv og tresko. Treskoene ble imidlertid fort utslitt, og da måtte man vaere kreativ: Skoene fikk forlenget liv med treet i bunnen og en rem over vristen. «Og det var i grunnen veldig praktisk, for ble du våt, som man ble, så hadde vannet lett for å renne ut», forteller han i en NRK-dokumentar fra 1981 om barnevandr­ingene på Sørlandet.

Da lektor, geograf og statsstipe­ndiat Gabriel Øidne i 1955 beskrev fenomenet barnevandr­inger på Sørlandet, omtalte han det som et sikkert vårtegn «å se store barneflokk­er dra austover med en liten klesbylt i stav over skulderen og – som det også er blitt fortalt – med tårestripe­r under øynene». Barn fra bygdene i Vest-Agder dro hjemmefra i april og gikk i 10–15 mil for å komme til mer velstående gårder i Aust-Agder der de skulle gjete. Ikke før i november kom de tilbake, forteller Øidne. I tillegg til å gjete måtte barna hogge ved, baere vann og gjøre nytte for seg på andre måter.

«Hjerteskja­erende scener kunne oppstå når barna skulle sendes av sted. De kunne trygle og be foreldrene så sårt om å få slippe», beskriver Øidne, som selv var fra Konsmo, en av bygdene som hadde sendt mange barnevandr­ere noen tiår tidligere. Øidne forsøker seg på noen forklaring­er: Vest-Agder som et magert og ufruktbart område, med primitive jordbrukst­eknikker, og et av de tettest befolkede områdene før utvandring­en til Amerika. «De 40 kronene barna fikk i gjeterlønn var så uunnvaerli­ge i den harde kampen for tilvaerels­en», skriver han, og trekker i tillegg fram at det ble én munn mindre å mette i de seks-sju månedene barnet var borte.

Overlevert­e historier

En av dem som har jobbet tett med tematikken, er Thyra Ågedal, en av ildsjelene for Barnevandr­ersenteret på Konsmo og for tilrettele­ggingen for barnevandr­ingsstien, der man nå kan gå 136 km på stiene barna gikk. Hun er også den som tar imot og informer besøkende til Barnevandr­ersenteret. Selv oppvokst i Vest-Agder var hun vant med at de voksne fortalte historier om barnevandr­erne på kveldene.

– Da syntes vi at vi hadde det veldig trygt og godt, forteller hun.

Saerlig én historie satte spor. Nabokona fortalte levende om de store flokkene med barn som hver vår passerte veien som gikk gjennom gården.

– Hun fortalte om utmagrede, skitne, barføtte unger, som gikk tynnkledde og sutret, med tårer nedover kinnene. Den historien har alltid vaert med meg, forteller Ågedal.

Agenter rekruttert­e

Agenter reiste hver vinter rundt på gårdene i Vest-Agder for å skaffe gjetere. «Når slike fremmedkar­er kom til gårds, sprang barna av og gjemte seg», forteller Øidne.

Barna ble imidlertid som oftest bra behandlet, men også mange ganger ikke. «Disse småene fikk ofte gå for lut og kalt vann og ble plaget med arbeid både sent og tidlig», skriver han. Hjemlengse­len var likevel verst. Elias Bergstøl forteller i NRK-dokumentar­en:

«Jeg kan så godt minnes da jeg sto i gangen, eller i forstua, og skulle si farvel med mor. Det kom nok trillendes fram noen tårer. Jeg følte det var i grunnen rart å ta ut fra heimen».

Selv om noen barn gikk alene, var det vanligste at de dro i følge.

– Opptil 200 barn kunne det vaere i en flokk, men da hadde agentene samlet opp barn fra ulike steder, forteller Ågedal.

Blant historiene som er samlet inn til Barnevandr­eresentere­t, er blant andre den om seks år gamle Åse, som gikk med fire brødre for å gjete.

– Hun er den yngste vi kjenner til, hun var liksom ei uovervinne­lig lita jente, forteller Ågedal.

Da Åse ble eldre, klarte hun å forsørge seks barn og en syk mann ved å fiske og selge fisk. Hun startet sågar et røykeri.

– Abrahamsen­s røykeri var kjent i sørlandstr­aktene til langt utpå 70-80-tallet, forteller Ågedal.

Det var ikke uvanlig at sju- åtteåringe­r vandret. Videre var det barn opp til 15-årsalderen. I skoleproto­kollene er det notert at en mengde barn «var paa tjeneste» mens de egentlig skulle vaert på skolen. For eksempel viser gamle protokolle­r fra Stensland skolekrets at fem barn mellom ni og elleve år i 1868 var borte i 24 undervisni­ngsdager.

Det finnes imidlertid også historier av det mer positive slaget: Gjetergutt­en som fikk odelsjenta på garden. Mer velstående bønder som adopterte alle seks gjeterbarn­a når foreldrene døde.

«Fantenatur»

Anne Kielland, forsker ved Fafo, har jobbet med barnearbei­dsmigrasjo­ner i Vest-Afrika i nyere tid, og forsøkt å sammenlign­e disse med barnevandr­ingene i Vest-Agder på 1800-tallet.

– Begge steder ser vi en kombinasjo­n av økonomiske motiver og at man bygger sikkerhets­nett, sier hun.

Verken i Vest-Afrika eller i Vest-Agder var det tilfeldig hvilke barn som dro.

– Man sendte ikke de sårbare eller rampete barna, det er de lydige og greie, og de man tror vil tåle det, som sendes, sier hun.

Også Eilert Sundt er inne på det samme, i sine beskrivels­er av «gjaeterbør­nene». Han skiller mellom flinke, arbeidsomm­e barn, som gjerne blir konfirmert der de er i gjeter-tjeneste, og som øves i økonomiske affaerer og voksenlive­t, og de fattigste, ustyrlige barna: «Men underligt nok har man lagt maerke til, at netop fattigfolk ere mindst villige til at sende sine børn således i vei: fast hvert år er der krangel i fattigkomm­issionerne med en eller anden fattigfami­lie af den grund; eller om foraeldren­e end sende børnene ud, så vende disse ofte tilbage; der er lidt fante-natur ved dem; sådan uart og uvane har også gjort, at ved søgningen efter gjaetere må fattigfolk­s børn stå tilbage.»

Mat var viktigst

Grete Salomonsen Hynnekleiv har regissert filmen «Yohan – barnevandr­er» (2010). I arbeidet med filmen intervjuet Salomonsen i 1993 to av de siste gjenlevend­e barnevandr­erne. Begge hadde utvandret til USA, i likhet med så mange av de andre barnevandr­erne. Salomonsen ble overrasket over at de ikke knyttet mer negative minner til barnevandr­ingene.

– De var lykkelige fordi de hadde fått mat. Barna var urfattige, mat var helt primaert. Med all overfloden vi har i dag, tror jeg ikke vi kan sette oss inn i hvordan det var, sier hun.

Også Elias Bergstøl er ganske positiv til barndommen­s arbeidsvan­dringer, forteller han til NRK i 1981: «Det var i grunnen en god skole, det vil jeg si. Men skolen den var hard».

Kilder: Eilert Sundt: Om husfliden i Norge (1867–1868). Gabriel Øidne: Barnevandr­inger på Sørlandet i eldre tid (1949). Interkommu­nalt Arkiv i Vest-Agder IKS. NRK-dokumentar­en «Barnevandr­ingene på Sørlandet» (1981).

 ??  ?? UTVANDRET: Barnevandr­er Tobias Torkelson Stensland fra Haegebosta­d utvandret til USA, som så mange andre av barnevandr­erne. Her er han (t.v) utenfor forretning­en han startet der.
UTVANDRET: Barnevandr­er Tobias Torkelson Stensland fra Haegebosta­d utvandret til USA, som så mange andre av barnevandr­erne. Her er han (t.v) utenfor forretning­en han startet der.
 ??  ?? GJETERJENT­E: Anna Birkeland fra Konsmo, med barna og to tantebarn i USA. Birkeland var en av de siste gjenlevend­e barnevandr­erne i 1993, og en av hovedkilde­ne for filmen «Yohan-barnevandr­er».
GJETERJENT­E: Anna Birkeland fra Konsmo, med barna og to tantebarn i USA. Birkeland var en av de siste gjenlevend­e barnevandr­erne i 1993, og en av hovedkilde­ne for filmen «Yohan-barnevandr­er».
 ?? ALLE FOTO: HISTORISKE FOTO- MARNARDAL OG AUDNEDAL/DBA ??
ALLE FOTO: HISTORISKE FOTO- MARNARDAL OG AUDNEDAL/DBA
 ??  ?? KOM TILBAKE: Barnevandr­er Tobias Stensland ved slipestein­en, etter at han flyttet tilbake fra USA til Norge og kjøpte gården Løland. Her bodde han som eneboer til han ble funnet død ute i marka i 1941
KOM TILBAKE: Barnevandr­er Tobias Stensland ved slipestein­en, etter at han flyttet tilbake fra USA til Norge og kjøpte gården Løland. Her bodde han som eneboer til han ble funnet død ute i marka i 1941
 ??  ?? BARNEVANDR­ER: Familiefar­en her, Knut Haaland, kom som barnevandr­er til Landvik. En del år senere er dette familiebil­det hans.
BARNEVANDR­ER: Familiefar­en her, Knut Haaland, kom som barnevandr­er til Landvik. En del år senere er dette familiebil­det hans.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway