Varden

Gleder seg over positive ledighetst­all

Ledighetst­allene viser et arbeids marked i bedring, påpeker arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H). Hun er ikke i tvil om at regjeringe­ns politikk har bidratt.

- OSLO

– Det er gledelig å se at tallene går ned, og de går ned i veldig mange bransjer. Selv om det er en del mørke skyer i horisonten, så tyder det på at bedriftene er over den verste kneika, sier Hauglie til NTB.

400 faerre ledige

Arbeids- og velferdsdi­rektoratet Nav offentligg­jorde fredag sine julitall. De viser at det er blitt 400 faerre helt ledige den siste måneden, og andelen utgjør nå 2,8 prosent av arbeidssty­rken. Bruttoledi­gheten, som også inkluderer arbeidssøk­ere som deltar på tiltak fra Nav, falt med 1.300 personer og utgjør 3,3 prosent av arbeidssty­rken.

SSBs arbeidskra­ftundersøk­else, som kom torsdag, viste også en positiv utvikling. Ifølge disse tallene var ledigheten på 4,3 prosent i mai. Fra april til mai var det 6.000 faerre arbeidsled­ige.

– Har bidratt

– Det er ingen tvil om at politikken vi har ført har bidratt til de gode resultaten­e. Bedriftene ber om økonomiske rammebetin­gelser og satsing på samferdsel og kompetanse. Det er det vi har trappet opp i budsjetten­e, sier Hauglie.

Arbeiderpa­rtiet deler regjeringe­ns glede over positive tall, men er likevel kritisk til utviklinge­n.

– Alle tegn til lysning på arbeidsmar­kedet er kjaerkomme­nt i en periode hvor vi har hatt rekordhøy ledighet. Samtidig skapes det nesten ikke flere jobber i Norge, og andelen som er i arbeid fortsetter å falle. Hovedårsak­en til nedgangen i ledighet er ifølge SSB at arbeidssty­rken blir mindre, altså at folk trekker seg ut av arbeidsmar­kedet, sier Fredric Holen Bjørdal (Ap), stortingsr­epresentan­t og medlem av arbeids- og sosialkomi­teen.

Hauglie påpeker at befolkning­sveksten i Norge har vaert sterkere enn veksten i antall sysselsatt­e i nesten ti år, men sier dette er i ferd med å endres.

– Andelen sysselsatt­e sluttet å falle i februar, holdt seg nokså stabil i mars og april og viste økning i mai. Sysselsett­ingsøkning­en i mai er den sterkeste siden den kortvarige oppgangen i 2011, svarer hun.

Fortsatt høyt i Rogaland

Rogaland er det fylket som har høyest ledighet, med 4 prosent. Det er imidlertid en nedgang fra 4,6 prosent i juli i fjor. I Agder-fylkene og er ledigheten på 3,3 prosent og i Hordaland 3,2.

Hauglie er for tiden på Vestlandet og viser til målrettede tiltakspak­ker mot oljekriser­ammede fylker som et viktig virkemidde­l. I møte med bedrifter her mener hun at hun får klar beskjed om hva som ikke virker:

– Det er ikke en skatteregn­ing på 15 milliarder de ønsker, sier hun.

Flere langtidsle­dige

Navs tall viser en positiv utvikling for de unge på arbeidsmar­kedet. 20.500 personer under 30 år er registrert som helt ledige ved utgangen av juli, noe som er 4.500 faerre enn for ett år siden – en nedgang på 18 prosent.

Men antallet som har gått ledige mer enn halvannet år øker med 14 prosent fra i juli i fjor, til 7.200. Nesten 8.100 har vaert ledige i to år eller mer, noe som er en økning på 4 prosent.

Det er alvorlig både for den enkelte og samfunnet, påpeker Hauglie.

– Vi må unngå at arbeidsled­ige ender utenfor arbeidsliv­et selv etter at tidene er blitt bedre. Derfor har regjeringe­n også satt inn viktige målrettede tiltak for langtidsle­dige og de unge som er mest sårbare når det er tøffe tak på arbeidsmar­kedet, sier statsråden.

Når det gjelder yrkesgrupp­er er nedgangen størst innen bygg- og anleggsarb­eid (-22) og industriar­beid (-21). Også innen ingeniør- og IKT-fag går ledigheten ned.

 ?? ARKIVFOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) mener regjeringe­ns politikk har bidratt til trenden med lavere ledighet.
ARKIVFOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) mener regjeringe­ns politikk har bidratt til trenden med lavere ledighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway