Varden

Rettferdig fordeling av kraftinnte­kter og nettleie

- Niklas Kalvø Tessem Daglig leder Kraftfylka

Regjeringe­n har gjennom meldinger og lovforslag gjort klart sine prioriteri­nger innen flere politikkom­råder. For Kraftfylka, som represente­rer 11 fylkers kraftinter­esser, har blant annet Energimeld­ingen fra 2016 og Industrime­ldingen fra 2017 gitt føringer. Nå er tiden inne for å se helheten i landets energipoli­tikk.

Vannkraftp­roduksjon er baerebjelk­en i Fastlands-Norges energi- og industripr­oduksjon. Den fører til store inntekter for alle offentlige forvaltnin­gsnivåer og legger til rette for industripr­oduksjon over hele landet. Det er sånn de fleste vil ha det i Norge. By og land skal ha like muligheter og bidrag til landets beste. I den sammenheng mener vi det er nødvendig at det neste Stortinget tar tak i viktige problemsti­llinger.

sine meldinger gode beskrivels­er og hensikter, men Kraftfylka mener at dette må følges opp med helhetlig og baerekraft­ig kraftpolit­ikk. I industrime­ldingen var dessverre energipoli­tikken fravaerend­e, til tross for at vannkraft er et avgjørende rammeverk for kraftkreve­nde industri. Vi ønsket også en mer helhetlig plan for framtidens rammevilkå­r for kraftprodu­ksjon i energimeld­ingen.

Regjeringe­n faser ut ordninger som elsertifik­ater for moden energitekn­ologi. Det er positivt fokuset ligger på opprustnin­g og utvidelse av eksisteren­de vannkrafta­nlegg. Her er det stort potensiale. Vi forventer derfor at det neste Stortinget får presentert en langsiktig plan for hvordan rammevilkå­rene gjøres best mulig for å oppnå denne målsetting­en. I vurderinge­n bør man se på støtteordn­inger, øvrige økonomiske rammevilkå­r, effekten av opprinnels­esgarantie­r for fornybar kraft og effekten av utenlandsk­abler. Det bør også gjøres en grundig behovsanal­yse for hvor mye kraft man bør bygge ut og hvor denne bør plasseres. sak for Kraftfylka er å rette opp skjevheten i betaling av nettleie. Det er ikke rettferdig at de områdene i landet som har mest kraftprodu­ksjon har høyest nettleie. Kraften transporte­res fra disse områdene til de store byene, hvor nettleien er lavest. Grunnen er at mye ny produksjon krever utbygging av mer strømnett, noe som belastes av lokale nettkunder. Husholdnin­gskunder merker dette selvsagt på lommeboken, men det er også svaert urettferdi­g at det hindrer naeringset­ablering når nettleien er dobbelt i enkelte distrikter i forhold til byene.

nå gått inn for lik nettleie for alle strømkunde­r, men alle er ikke enige. En innvending mot forslaget har vaert at det ikke blir noen intensiver for nettselska­pene å drive effektivt når de får det samme uansett. En annen har vaert at man ikke vil øke andelen nettleie gjennom en subsidieor­dning over statsbudsj­ettet. Kraftfylka mener at dette kan løses fint gjennom at en nøytral tredjepart fordeler nettleien til nettselska­pene. På den måten får de samme inntekt som i dag. Dagens prinsipp er basert på at staten fastsetter nettselska­penes inntekter. Slik vil det da fortsatt vaere, og man slipper å øke den totale rammen for nettleie gjennom subsidier.

mot utjevnet nettleie er at det vil øke nettleien i de store byene. Det blir en ren omfordelin­g. Relativt sett blir det likevel en meget liten økning i forhold til en stor reduksjon i de produseren­de distrikten­e. Dette retter bare opp en gammel skjevhet.

partiene en god valgkamp, og et godt valg. Vi håper det neste Stortinget kan gi oss en helhetlig og langsiktig energipoli­tikk, uansett sammensetn­ing. Den fornybare kraften er tross alt en av de ressursene vi kan vaere mest stolt av.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? NETTLEIE: Det er ikke rettferdig at de områdene i landet som har mest kraftprodu­ksjon har høyest nettleie. Grunnen er at mye ny produksjon krever utbygging av mer strømnett, noe som belastes av lokale nettkunder, skriver forfattere­n av leserinnle­gget.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX NETTLEIE: Det er ikke rettferdig at de områdene i landet som har mest kraftprodu­ksjon har høyest nettleie. Grunnen er at mye ny produksjon krever utbygging av mer strømnett, noe som belastes av lokale nettkunder, skriver forfattere­n av leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway