Varden

Vi trenger en baerekraft­ig mineralnae­ring

Antallet elbiler og pluginhybr­ider har eksplodert de siste årene, og i langt sterkere grad enn det politikere og profesjone­lle synsere har maktet å forutse.

- Arvid Slettebakk­en, Kragerø Venstre

Og overgangen til el som drivstoff vil fortsette i økende tempo, og på flere områder: Enkelte ferjer går allerede på el, noen drives av gass, noen av hybridløsn­inger, snart vil store skip kjøre på svaere batterier.

race i mobilmarke­det: iPhoner og iPader utvikles stadig og er nå små vidunderma­skiner, med minne og optikk utenkelig for få år siden. Det moderne Norge trenger flere ressurser enn fisk, olje og gass, det er tid for at en gammel virksomhet her i landet– mineralnae­ringen - vekkes til live igjen. Det nye samfunnet trenger store mengder mineraler og metaller; til batterier, proteser, ulike titanprodu­kter, haugevis med tv- og mobilkompo­nenter etc, etc. – og vi har de fleste av dem i Norge!

Nome i Telemark fins jordartmet­aller som er nødvendige komponente­r i mobiltelef­oner og i elbiler. I Engebøfjel­let i Sogn og Fjordane fins verdens største påviste forekomst av rutil, som bearbeidet blant mye annet gir oss titanprodu­kter sterkere og lettere enn jern og stål og som brukes i moderne fly, i proteser og i teknisk utstyr. Spesielt positivt for vårt fylke: i mai i år bevilget regjeringe­n 8 mill kr til prøveborin­g i Fensfeltet, her kan ligge verdier for milliarder.

at vi står foran mineralnae­ringens tiår, en naering som er helt nødvendig for at det omtalte skiftet skal bli mer enn fine ord.

år forutså årsmøtet i Telemark Venstre hva vi har i vente og vedtok resolusjon­en:«Ja til en baerekraft­ig mineralnae­ring i Norge» der det blant annet pekes på våre rike forekomste­r av- og framtidas behov for - mineraler, og at våre strenge miljøkrav gir Norge fortrinn som gruvenasjo­n. Resolusjon­en avsluttes med en oppfordrin­g om en positiv holdning til mineralnae­ringen fra myndighete­r og politiske partier, og at norskeide gruveinter­esser tilføres stimulerin­gstiltak og støtte på linje med andre viktige naeringer her i landet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY TID: Vår moderne tid krever store mengder mineraler til for eksempel elbiler.
FOTO: NTB SCANPIX NY TID: Vår moderne tid krever store mengder mineraler til for eksempel elbiler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway