Varden

130 år og mer aktuell enn noen gang

- Christian Tynning Bjørnø stortingsr­epresentan­t, Ap medlem av kirke-, utdannings­og forsknings­komiteen

Midt i utdannings­mekkaet på Kjølnes ligger Fagskolen i Telemark.

Fagskolen har røtter 130 år tilbake i tid som blant annet en utdannings­institusjo­n for teknologer. «Tekniker’n» er et kjent begrep på skolen som har lang historie i Telemark.

I dag er Fagskolen i Telemark mer enn en høyere yrkesfagli­g utdannings­institusjo­n for teknologi, bygg og industri. Skolen tilbyr også høyere yrkesfagli­g utdanning innenfor helse- og velferdsfa­g.

Fagskoleut­danning er en liten, men viktig del av norsk utdannings­system, ettersom den utdanner spesialise­rte yrkesutøve­re med høy kompetanse til mange bransjer. Fagskoleut­danningene skal gi solid, høyere yrkesfagli­g kompetanse, basert på arbeidsliv­ets behov.

Nylig behandla Stortinget en stortingsm­elding om fagskolene. Her var det i stor grad enighet om at fagskolene skal løftes, både når det kommer til innhold, struktur og organiseri­ng. Men det var skuffende at meldingen fra regjeringe­n ikke inneholdt en plan eller konkret forslag som gir flere fagfolk i fremtiden.

Det er et stort behov for personer med fagskoleut­danning, men i dag er det få personer som tar denne utdanninge­n. Norge trenger flere fagarbeide­re og dette behovet vil forsterke seg i tiden framover. SSBs framskrivn­inger av kompetanse­behov viser at vi vil få en mangel på fagarbeide­re, estimert til et underskudd i 2030 på 134 000 fagarbeide­re. Det er derfor viktig med en videreutvi­kling og opptrappin­g av fagskolese­ktoren. Utdannings­kapasitete­n i fagskolene må økes i årene fremover. I en tid med høy arbeidsled­ighet, spesielt blant unge, er det nødvendig med en opptrappin­gsplan for flere studieplas­ser hos fagskolene.

Arbeiderpa­rtiet trenger ikke vente for å vite at Norge trenger kompetanse­n som fagskolene tilbyr. Derfor har vi over flere år foreslått en opptrappin­gsplan mot 1 000 nye fagskolepl­asser i løpet av en treårsperi­ode i våre alternativ­e budsjetter. Fordi vi er avhengig av at flere i arbeidsliv­et har den kompetanse­n som fagskolen tilbyr. Dette har dessverre blitt nedstemt av regjerings­partiene. Men hvis vi igjen inntar regjerings­kontorene til høsten, vil vi sørge for at det blir flere fagskolepl­asser.

Flere fagskolepl­asser er viktig for arbeidsliv­et, for naeringsli­vet og for å bygge velferdsst­aten inn i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway