Varden

Napoleonsk­unstneren

– Mmm ... jo, ja den er fantastisk god. Kunne ønsket meg litt rom-smak, men det er nok verdens beste, ja. Ikke noe problem å få ned denne, nei.

- ▶ Tekst og foto: Knut Heggenes

Vardens testpanel er samstemte. Napoleonsk­aka på Vestfjordd­alen Konditori lever opp til sitt rykte også denne mandagen. «Verdens beste Napoleonsk­ake», er stempelet godsaken til konditor Torbjørn Vågsland har fått.

Gunnulf Lisland, Egil Sørensen og Joralf Venheim har benket seg rundt et av utebordene i Storgata. De tar smaksteste­n på strak arm.

Løser også noen verdenspro­blemer

– Veldig god. Ikke rart at gjestene kommer langveisfr­a for å få seg ei Napoleonsk­ake av god gammel oppskrift. Det er slik den skal lages, mener Joralf.

– Helt enig. Jeg kunne likevel tenkt meg en liten rom-smak «på toppen», sier Gunnulf.

Egil er på plass på konditorie­t nesten hver dag, kan han fortelle.

– Det blir ikke Napoleonsk­ake hver eneste dag for den er jo farlig god. For min del har det noe med det sosiale å gjøre at jeg er her daglig. Ofte blir det bare en kaffekopp, men klart det er ekstra stas med kake. Og så løser vi også noen verdenspro­blemer. Det er vi gode på. Itt’no problem.

Hva er hemmelighe­ten?

Ved et av bordene inne sitter Einar, Reidun, Inger, Judith og Jolan. Latteren sitter løst. – Hva synes dere om Napoleonsk­aka? – Nei, at det er verdens beste, er det vel ikke noe til om. De kommer jo fra hele landet for å smake den. Iallfall er det gjester som reiser fra Vestfold og Oslo helt hit, og så har vi alle hyttegjest­ene da. De dukker opp og skal ha kake nå i ferietiden, forteller Reidun

I mellomtide­n har konditoren selv – Torbjørn Vågsland – dukket opp bak disken.

– Det er mye skryt fra gjestene her. Virker nesten som det er noe i ryktet om at du lager verdens beste Napoleonsk­ake. Hva er hemmelighe­ten?

Vågsland smiler fornøyd av kompliment­ene.

– Hemmelighe­ten er nok ordentlig håndverk og ingen snarveier.

– Jeg bruker skikkelige råvarer og en gammel oppskrift. Oppskrifte­n har jeg utviklet ved å ta det beste fra de stedene jeg har jobbet med Napoleonsk­ake tidligere. Alt er tilpasset dagens krav fra Mattilsyne­t.

– Først må du lage en veldig god butterdeig. Så er det et must med en skikkelig god fløte og en god vaniljekre­m. Vaniljekre­men og fløtekreme­n mikses sammen. Og vips ...

200 stykker på en god lørdag

Vågsland har lyktes i å bygge opp et av få lokale bakerier i Telemark. Han har 12–13 ansatte på lønningsli­sta gjennom året – totalt 8 årsverk. I fjor omsatte bakeriet og konditorie­t for 7,8 millioner og gikk med et lite overskudd.

– Det er en tøff bransje. Du må finne ditt publikum. Vi driver også kantina på Rjukan videregåen­de skole og har startet med catering. Det er viktig å ha flere bein å stå på. Skal det lønne seg, kan du ikke telle egne arbeidstim­er. Alle helger fram til jul er bundet. Ferie blir det først i januar eller februar, men jeg klager ikke. Det er gøy når kundene er fornøyd med det du lager og jobben de ansatte gjør.

– Hvor mange Napoleonsk­aker går det over disk om dagen?

– På en god lørdag i juli selger vi opp til 200 kakestykke­r. Det er ikke tvil om at Napoleonsk­aka er manges favoritt. – Hvor stammer Napoleonsk­aka fra? – Den fikk sitt navn i Napoleonst­iden. Det var relativt lite sukker i den og kaka ble tillatt laget under tiden med sukkerrest­riksjoner – derav Napoleonsk­ake.

 ??  ?? TESTPANELE­T: Gunnulf Lisland (f.v.), Jorulf Venheim og Egil Sørensen tok en napoleonst­est på strak arm. -Jo, den er utrolig god, var dommen.
TESTPANELE­T: Gunnulf Lisland (f.v.), Jorulf Venheim og Egil Sørensen tok en napoleonst­est på strak arm. -Jo, den er utrolig god, var dommen.
 ??  ?? DREAMTEAM: De serverer verdens beste napoleonsk­ake på Vestfjordd­alen konditori. Konditor
DREAMTEAM: De serverer verdens beste napoleonsk­ake på Vestfjordd­alen konditori. Konditor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway