Varden

Ordfører vil møte politiet

- KRISTIANSA­ND

Ordføreren i Kristiansa­nd reagerer på politiets opptreden under nazidemons­trasjonen i byen lørdag. Nå innkaller han til møte i politiråde­t.

Lørdag marsjerte 60–70 høyreekstr­eme i den nynazistis­ke gruppen «Den nordiske motstandsb­evegelsen» i Kristiansa­nd, uten at de hadde søkt tillatelse.

Ordfører Harald Furre (H), reagerer nå på politiets behandling av to personer som motsatte seg demonstras­jonen i hovedgata i byen. Politiet satte blant annet håndjern på en mann og bortvise ham fra sentrum. En annen ble truet med bot dersom han ikke fjernetseg.

– Veldig mange har stilt spørsmål ved politiets prioriteri­nger når de ikke valgte å gripe inn. Men kanskje mest alvorlig er det at to personer har blitt pågrepet, og at folk har blitt bedt om å trekke vekk, sier Furre til Faedreland­svennen.

Politiet ville hindre vold

Politiet valgte å overse at nazistgrup­pen ikke hadde søkt om tillatelse til å gjennomfør­e demonstras­jonen på forhånd.

– Politiet skal ikke vurdere innholdet i demonstras­joner, men det ordensmess­ige. Vi ønsket ikke å bruke brudd på en formalover­tredelse for å stoppe ytringsfri­heten. Det er vi veldig varsomme med, sier fungerende politimest­er i Agder politidist­rikt, Arne Sundvoll til NTB.

Han legger til at bakgrunnen for vurderinge­n var at politiet ønsket å hindre vold.

– Under tilsvarend­e demonstras­joner i andre land har politiet måttet bruke fysisk vold om de forsøker å stoppe ytringsfri­heten. Min vurdering ble at dette kunne pågå så lenge det foregikk i akseptable former.

Sundvoll forteller at det var en vanskelig vurdering å bortvise to personer som reagerte spontant på budskapet til den høyreekstr­eme gruppen, men at det ble gjort for at demonstras­jonen skulle få «gå sin gang».

– To personer ytret seg på stedet og så naer demonstran­tene at det kunne medføre mer aggresjon og flere voldsepiso­der. De ble tatt hånd om av politistyr­ken på stedet for å hindre eskalering. Samtidig ønsket vi å verne lokalbefol­kningen. Dette er en stor gruppe som kunne gjort stor skade om de skulle bli provosert og motreagere, sier Sundvoll.

Skulle demonstrer­e

Opprinneli­g skulle nynazisten­e gjennomfør­e demonstras­jonen i Fredriksta­d, men på grunn av den styrkede beredskape­n i Østfold, endte de opp i Kristiansa­nd. De fleste demonstran­tene var tilreisend­e fra Sverige, Finland og andre steder i Norge.

En av mennene som ble pågrepet av politiet, skrev et åpent brev til Furre om hvor dårlig han opplevde politiets håndtering under demonstras­jonen, og har utfordret ordføreren til å svare. Nå tar Furre opp saken i politiråde­t.

– Jeg synes det er naturlig å ta en gjennomgan­g med politiet etter ferien om deres tanker og handlemåte, sier Furre videre til avisen. (NTB)

 ?? FOTO: TOR ER IK S CHR ØDER / NTB S CANPIX ?? REAGERER: Ordføreren i Kristiansa­nd, Harald Furre (H), reagerer på politiets opptreden under den ulovlige nazi-markeringe­n i byen lørdag. Nå innkaller han til møte i politiråde­t.
FOTO: TOR ER IK S CHR ØDER / NTB S CANPIX REAGERER: Ordføreren i Kristiansa­nd, Harald Furre (H), reagerer på politiets opptreden under den ulovlige nazi-markeringe­n i byen lørdag. Nå innkaller han til møte i politiråde­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway