Varden

Ny regjering kan skrote klimapakt med EU

Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet nekter å binde seg til planen om å nå klimamålen­e i fellesskap med EU. Kommer de i regjering, kan kartet bli tegnet på nytt.

- OSLO

– Jeg vil se denne saken fra alle sider før jeg konkludere­r, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Han vil ikke uten videre stille seg bak ideen om at Norge og EU skal ha felles gjennomfør­ing av klimamålen­e. En viktig grunn er usikkerhet om hvilken rolle EØS-avtalen vil spille. EUkommisjo­nen ønsker å legge klimasamar­beidet inn i EØS, noe som har møtt kraftig motbør i Norge.

Støre sier han ikke har tatt stilling til om en løsning innenfor rammene av EØS er noe han kan svelge.

– Jeg vil i regjering først for å få tilgang til hele sakskomple­kset og få egne tilbakemel­dinger fra EU om hva handlingsr­ommet er, sier han.

Vil ha ny vurdering

Hos Senterpart­iet er skepsisen mer uttalt.

– Vi ønsker ikke å ta stilling til avtalen før vi har et konkret forslag på bordet. Vi forbeholde­r oss retten til å se både avtalens innhold og avtalens form før vi tar endelig stilling til det, sier Marit Arnstad (Sp), som sitter i energi- og miljøkomit­een på Stortinget.

Hun mener en revurderin­g av klimasamar­beidet vil vaere uunngåelig ved et regjerings­skifte.

Grunnen er at forutsetni­ngene har forandret seg. Da Stortinget først gikk inn for klimasamar­beid med EU, var premisset at det skulle inngås en bilateral avtale. Den ideen ble umiddelbar­t skutt ned i Brussel.

– Det vi kan stå overfor nå, er noe langt mer enn en bilateral avtale, sier Arnstad til NTB.

EØS kan bli utvidet

EU-kommisjone­ns holdning er at klimaplane­n hører hjemme i vedleggene til EØS-avtalen.

Havner den der, vil det skape presedens også for framtidige regulering­er på feltet. Det har Norge motsatt seg sterkt. En viktig grunn er at klimaplane­n også omfatter landbruk, som ligger utenfor EØS.

– Jeg tror det kan vaere en fordel med felles europeisk gjennomfør­ing av klimapolit­ikken, men jeg ønsker ikke at det skal skje på en slik måte at EU får styringsmu­lighet over berørte sektorer som transport, landbruk og skogbruk, sier Arnstad.

– Det vil i tilfelle bli en utvidelse av EØS, og det vil vaere uheldig. Men denne avveininge­n må vi ta den dagen vi har en avtale på bordet, sier hun.

Protokoll 31

Den sittende regjeringe­n har foreslått å ta i bruk EØS-avtalens protokoll 31 som et kompromiss.

Protokoll 31 er en ordning for frivillig samarbeid på områder som egentlig ikke er dekket av EØS-avtalen. Hvis det nye samarbeide­t legges der, mener regjeringe­n at det ikke vil binde Norge til også å godta framtidige regulering­er.

Men forslaget har møtt motbør i EU. Kommisjone­ns eksperter har vanskelig for å forstå hvorfor de skal måtte gi en slik spesialbeh­andling til Norge.

Forhandlin­gene pågår

Noen endelig avklaring kommer neppe før i 2018. Det skyldes at EU ennå ikke har fått sin egen klimaplan på plass.

Harde forhandlin­ger pågår i dag mellom medlemslan­dene om hvordan klimaplane­n skal se ut. Utfallet av disse forhandlin­gene vil også få stor betydning for hvor stramt regimet vil bli i Norge.

Skulle samarbeide­t med EU ryke, er Norges plan B å nå målene ved en kombinasjo­n av utslippsku­tt hjemme i Norge og kjøp av klimakvote­r fra utviklings­land.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? USIKKER PÅ EU-SAMARBEID OM KLIMA: Vinner han regjerings­makten i høst, vil Ap-leder Jonas Gahr Støre se med et kritisk blikk på Norges plan om klimasamar­beid med EU.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX USIKKER PÅ EU-SAMARBEID OM KLIMA: Vinner han regjerings­makten i høst, vil Ap-leder Jonas Gahr Støre se med et kritisk blikk på Norges plan om klimasamar­beid med EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway