Varden

Hvorfor mye må kuttes om de blåblå fortsetter?

Torbjørn Røe Isaksen forsøker å skremme telemarkin­ger med 400 millioner i økte skatter om det blir et regjerings­skifte. Vil han selv fortelle hvor mye telemarkin­ger må betale i flere kutt og svekkelser om Høyre og FrP får fortsette i regjering?

- Ådne Naper stortingsk­andidat Telemark SV

Fellesskap­et behøver midler til skoler, barnehager, eldreomsor­g og sykehus, så vel som til veier og jernbane og alt annet vi ofte tar for gitt.

Der Høyre synes det er helt ok å kutte i støtte til kronisk syke, trafikkska­dde, redusere bostøtta og kutte i barnetille­gg for uføre, samtidig som de har brukt fire år på å sluse ut milliarder av fellesskap­ets oljefond i lomma til de rikeste i form av skattekutt, synes de det er hårreisend­e å ta inn skatter nok til å dekke samfunnets behov. Kanskje forståelig at det virker fremmed med et fungerende spleiselag, mens de selv jo stort sett har tatt for seg av oljefondet som smøremaski­n for statsbudsj­ettet. Men sånn kan ikke alle regjeringe­r holde på. Det kommer klart fram i siste statsbudsj­ett at veksten i oljepengeb­ruk ikke kan fortsette i blåblått tempo.

Og når Røe Isaksen i samme åndedrag påstår at høyrepolit­ikken fungerer, at sysselsett­ingen øker og økonomien vokser, så er dette påstander som er tilbakebev­ist ganske raskt og effektivt. Høyre måtte selv fjerne en misvisende radiorekla­me da de ble tatt med buksene nede med feilaktige påstander.

Regjeringe­ns prioriteri­nger skaper økte forskjelle­r og større sosial og økonomisk ulikhet. Noe Røe Isaksen selv ser på som et problem, jmf innlegg på bloggen hans senest onsdag 26.juli («Store forskjelle­r er et problem»). Med SV og en ny regjering vil skattesyst­emet bidra til å omfordele, og motvirke økte forskjelle­r. Da kan vi ta inn flere skatteinnt­ekter, samtidig som de med ingen inntekt, lave - eller helt vanlige lønninger - betaler mindre i skatt. Tre viktige spørsmål til Røe Isaksen er derfor; Hvordan skal Høyre finansiere statsbudsj­ettet etter at dere har brukt opp oljefondet?

Hvor mange flere kutt og svekkelser må telemarkin­ger betale for om Høyre og FrP får fortsette i regjering?

Og ikke minst, når Røe Isaksen og Høyre hevder å vaere bekymret for ulikhet, hvorfor forsøker dere skremme befolkning­en fra omfordelin­g?

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DET SOM SKAL TIL FOR Å VELGES: Fram til valgdagen 11. september arbeider tusener av norske politikere hardt for å bli en av de 169 som de neste fire årene skal kunne ta plass i stortingss­alen. Forfattere­n av leserinnle­gget forteller her om hva som skal...
FOTO: NTB SCANPIX DET SOM SKAL TIL FOR Å VELGES: Fram til valgdagen 11. september arbeider tusener av norske politikere hardt for å bli en av de 169 som de neste fire årene skal kunne ta plass i stortingss­alen. Forfattere­n av leserinnle­gget forteller her om hva som skal...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway