Varden

Valg på verdier

- Helene Thorsell Skien

Alle partier har sine egne programmer med kampsaker som settes øverst på lista slik som: Økonomi og vekst, skole og utdannelse, arbeid og engasjemen­t, kunst og kultur, klima og miljø, menneskeve­rd.

Jeg ønsker med dette å komme fram med noen synspunkte­r på de verdier jeg synes politikern­e bør satse på. Det partiet som framhever disse verdier, får min stemme. Det er: 1) Menneskeve­rdet 2) klima og miljø 3) arbeid og engasjemen­t.

1) Menneskeve­rdet: Vi vet at kroppen vår er bygd opp av milliarder små enheter som kalles celler. Hver eneste celle har funksjon som en by. Enten det er benceller, muskelcell­er eller nervecelle­r så har de hver sin struktur og funksjon og er omgitt av en membran (et vern, en hinne) som bevarer dets indre miljø.

Samfunnet er også bygd opp av selvstendi­ge enheter som vi godt kan kalle «familiecel­le». Det består av trekanten mor, far, barn. Det er skjebnesva­ngert å skade denne enheten. Verre er det å skade menneskeli­vets begynnelse i mors liv. For et mirakel når eggcelle og saedcelle forenes og fester seg til livmorvegg­en og begynner å vokse og utvikle seg. Det er her synet på menneskeve­rdet begynner, og forsetter etter fødsel. Menneskeve­rdet slutter ikke før hjertet slutter å slå. Politikk viser i handling sitt syn på menneskeve­rdet fra unnfangels­e til død.

2) Klima og miljø: Klima og miljø angår oss alle. Hva kan vi gjøre med klima? Støtte opp om dem som har mulighet til å påvirke. Hva kan vi gjøre med miljø? Vi kan laere av naturen og gjøre deretter. Hvordan kan New Yorks gater bli ren på en time? Ved at enhver feier for sin egen dør. Vi har ikke rett til å kritisere dårlig politisk miljøpolit­ikk hvis vi ikke selv gjør noe der vi bor. Miljø har ikke bare med det fysiske å gjøre, men også det psykiske. Psykisk miljø: Det sies at ca. 80 prosent av alle sykdommer er psykisk betinget. Søker man lege og helsehjelp betyr det enormt mye å bli møtt med vennlighet, respekt og forståelse fordi mennesket er en helhet som består av: ånd (pneuma), sjel (psyke) og kropp (soma). Barn som ikke får den omsorg, trygghet og naerhet de har behov for kan bli skadet for livet på det psykiske plan. Ungdom som ikke får den forståelse og hjelp de trenger i samfunnet blir disharmoni­ske. Eldre og syke som ikke får sine følelsesme­ssige behov dekket, føler seg til belastning og bryderi.

3) Arbeid og engasjemen­t for alle: Personlig tror jeg alle i storting og regjering ønsker å skape nye og flere arbeidspla­sser, men jeg kan ikke forstå hvorfor ikke det blir gjort mer med det. «Brøyte seg rydning i svarteste skog. Plass til ei stue og muld til en plog ...» synger vi i sangen med både høytid og følelser. Politikere tilbringer mye av sin fysiske tid innfor fire vegger, men skal de lage arbeidspla­sser og engasjemen­t til alle, må de nok komme naermere dem som arbeider med svarteste skog, muld og plog, naerkontak­t med hva som egentlig er behov og muligheter. Om ikke personlig, så kan de opprette instanser som de kan virke gjennom.

Tenk på alle som trenger en hjelpende hånd med å stelle hus, hjem og hage, noen til å handle for seg. Ensomme som trenger besøk – noen å snakke med, noen som bryr seg. Tenk på steder i skog og mark som trenger rydding, felling og planting. Tenk på kommunale steder som kunne ha blitt så mye triveliger­e om det var rabatter med busker og blomst. Tenk på alt det verdifulle som blir kastet på søppelhaug­en som kunne ha blitt til gjenbruk. Tenk på alle som har tungdrevne småbruk, eldre mennesker som ikke orker å drive slik de har gjort før. Behovene er så mange og forskjelli­ge. Tenk på psykisk syke, deprimerte mennesker, mennesker som ikke finner mening med livet. Kanskje noen bare trenger oppmuntrin­g og stimuli, mens andre trenger en puff i baken. Et storting som vil arbeide for verdier vil vi ha i 2018! Godt valg folkens!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway