Varden

Firefelts bro over Langangen

Baerekraft­ig samferdsel­spolitikk er ikke lett, selv om Nasjonal Transportp­lan 2018–29 (NTP) verbalt vektlegger disse prinsippen­e.

- Torstein Fjeld Naturvernf­orbundet i Grenland

Trafikksik­kerhet, trivsel, naerings- og bosettings­politikk, miljø og klima er elementer som skal tas hensyn til i en samferdsel­splan. Dessuten sier NTP at man skal se de ulike transportm­idlene i sammenheng. Så er spørsmålet; ser man veg og bane i sammenheng? Svaret er nei.

Grenlandsb­anen (sammenkobl­ingen av Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen) er i NTP stilt i utsikt først innen 2034. Da er firefelts E18 for lengst ferdig, mens togene fortsatt benytter gammel, svingete jernbane fra Brokelands­heia til Kristiansa­nd. Ny dobbeltspo­ret bane for høy hastighet på denne strekninge­n er helt i det blå. Jernbanen taper i konkurrans­en med bilen. Miljø- og klima er satt til side.

Hvorfor bygger man ut E18 helt uavhengig av en ny Sørvestban­e? Over Langangen planlegges det ny firefelts bru ved siden av eksisteren­de bru som da blir overflødig. Så langt vi kan se, er det ikke behov for et sekundaerv­egnett over dagens bru. Hvorfor kan ikke denne benyttes for E18-trafikk i den ene retningen? Da kunne man bygge en ny bru kun med to kjørefelt for sydgående retning og man kunne spare flere hundre millioner kroner Disse innsparte pengene kunne vaert brukt til vedlikehol­d og utbedring av mange av våre fylkesvege­r, som «hele tiden» lider av alvorlige «etterslep».

Men nei, vi er villige til å bruke flere hundre millioner kroner bare for at trafikante­r i retning Oslo skal slippe å senke farten fra 110 km/t til 80 km/t på noen få hundre meter. Er dette en pengebruk vi kan vaere bekjent av? Vi imøteser svaert gjerne en begrunnels­e for disse prioriteri­ngene.

 ?? FOTO: HILDEGUNN LASSEMO ?? BRENN FOR MATPRODUKS­JON: - Det er viktig å ha politikara­r i posisjon som brenn for matproduks­jon i Noreg, der den blir produsera, skriv Hildegunn Lassemo frå Senterpart­iet.
FOTO: HILDEGUNN LASSEMO BRENN FOR MATPRODUKS­JON: - Det er viktig å ha politikara­r i posisjon som brenn for matproduks­jon i Noreg, der den blir produsera, skriv Hildegunn Lassemo frå Senterpart­iet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway