Varden

E18 ble sikrere med midt-delere

På fire år har det vaert én dødsulykke på E18 gjennom Telemark. I en fireårsper­iode før midttiltak­ene omkom fem på E18.

- PORSGRUNN/BAMBLE ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Midtrekkve­rk og forsterket oppmerking er god investerin­g.

– Det viser at tiltakene vi har gjort på E18 har spart mange menneskeli­v og mye lidelse, fastslår Bjørn Richard Kirste i Statens vegvesen.

Tallet på alvorlig ulykker har gått ned i takt med utbygginge­n av midtrekkve­rk og forsterket midtoppmer­king. Det bekrefter statistikk som sjefingeni­ør Bjørn Richard Kirste har hentet ut for årene før og etter midtdelern­e kom på E18. Han jobber med trafikksik­kerhet som sitt hovedarbei­dsfelt ved kontoret til Statens vegvesen i Telemark.

Ulykkesdre­vet utbygging

Trafikksik­kerhetstil­takene har kommet som en følge av alvorlige ulykker. Det første tiltaket kom i 2003 i Kjørholttu­nnelen. Etter en møteulykke fikk den forsterket midtoppmer­king i form av freste felt med rumlelinje­r. I 2004 kom det midtrekkve­rk fra Telemarksp­orten til Hovettunne­len.

I 2008 var det tre dødsulykke­r på E18. Året etter kom det gul ledeskinne i Brattåstun­nelen og ved Rugtvedt i Bamble, mens strekninge­n fra Brattås til Kjørholt fikk midtdeler i betong.

Flere andre strekninge­r på E18 har også fått forsterket midtoppmer­king eller rekkverk etter ulykker.

Nå har praktisk talt hele E18 ulike tiltak som varsler eller hindrer kjøretøy i å komme over i motgående kjørefelt.

Fra 30 ulykker til 12

De ulykkene som midttiltak kan tenkes å redusere er møteulykke­r og utforkjøri­ng på venstre side av veien. Kirste henter ut statistikk­en for slike ulykker fra 2005 til 2008 – med andre ord fra tiden før tiltakene kom. Det var da 30 ulykker, med fem drepte, fra 2005 til 2008.

Ulykkessta­tistikken for 2013 til 2016 har 12 ulykker av denne typen op E18 , der én ble drept.

– Det er jo en voldsom endring, synes Kirste.

– En investerin­g i midtdelere er vel anvende penger?

– Ja, det er det. Både midtrekkve­rk og forsterket midtoppmer­king har hatt ganske stor betydning. Det viser at tiltakene vi har gjort på E18 har spart mange menneskeli­v og mye lidelse. Det vil ikke hindre at en og annen kommer over i feltet imot, men det vil gå lenger tid mellom hver gang det skjer en alvorlig ulykke, sier Bjørn Richard Kirste.

Effekten har vaert så god at nye veier nå blir planlagt med midtdeler, om trafikkgru­nnlaget er større enn 6000 kjøretøy i døgnet. For eksempel får den nye riksveien i Solum i Skien fra Geiterygge­n til Skjelbreds­trand midtddeler.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD
 ??  ?? LUNDEDALEN-ÅS: Strekninge­n fra Brattås-tunnelen til Kjørholt fikk midtdeler i 2009. Året før var det flere alvorlige ulykker på E18, og tre personer mistet livet.
LUNDEDALEN-ÅS: Strekninge­n fra Brattås-tunnelen til Kjørholt fikk midtdeler i 2009. Året før var det flere alvorlige ulykker på E18, og tre personer mistet livet.
 ??  ?? TALLENES TALE: – Det viser at tiltakene vi har gjort på E18 har spart mange menneskeli­v og mye lidelse, mener sjefingeni­ør Bjørn Richard Kirste.
TALLENES TALE: – Det viser at tiltakene vi har gjort på E18 har spart mange menneskeli­v og mye lidelse, mener sjefingeni­ør Bjørn Richard Kirste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway