Varden

Klima og jobber på ungdomslei­rer

Klimakamp og jobber for unge er hovedsaken­e på sommerleir­ene for politisk ungdom. Både FpU og Unge Høyre kan skilte med rekorddelt­akelse.

- OSLO Trine Lejon, NTB

– Rekordpåme­lding i år gleder oss! Det tyder på at det er stor optimisme i Unge Høyre om dagen. Det er mange som vil bidra i valgkampen – og som vil gi jernet de siste ukene før valget, konstatere­r leder Kristian Tonning Riise for Unge Høyre overfor NTB.

I alt 400 ungdommer var ventet til Tromøya i Arendal torsdag, da ungdomspar­tiets sommerleir åpnet. Allerede i dag gjester partileder og statsminis­ter Erna Solberg leiren.

– Hovedformå­let med sommerleir­en er å ruste medlemmene til valgkamp. Samt å gi den siste vitamininn­sprøytinge­n. Før de skal delta i debatter og stands – og forhåpentl­igvis lose Erna inn til fire nye år som statsminis­ter, understrek­er Riise.

Også Anniken Hauglie og kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen besøker leiren i løpet av uka, samt nestleder og kommunalmi­nister Jan Tore Sanner.

– Risikabel oljepoliti­kk

Når i alt 90 medlemmer av Grønn Ungdom møtes på Risøya i Tvedestran­d, holder det ikke å skape nye arbeidspla­sser for unge. De må også vaere grønne.

– Vi er kjempebeky­mret for at ledigheten som har rammet unge, kommer til å ramme igjen dersom vi ikke kommer oss ut av oljeavheng­igheten, sier nasjonal talsperson Anna Kvam for Grønn Ungdom til NTB, også førstekand­idat i Rogaland.

Hun mener at nåvaerende oljepoliti­kk er risikabel.

– Når statsminis­ter Erna Solberg (H) nylig sa at unge ikke skal gi opp oljedrømme­n, så mener vi at det er en felle. Om vi ikke omstiller arbeidet nå, tror vi at det byr på problemer for framtidige arbeidstak­ere, understrek­er Kvam, som sier at også flyktningk­risen blir ett hett tema.

– Tøffe krav

Det ble også rekorddelt­akelse når samferdsel­sminister og nestleder for Frp, Ketil SolvikOlse­n og FpU-formann BjørnKrist­ian Svendsrud åpnet sommerleir­en til Fremskritt­spartiets Ungdom (FpU) torsdag. Snaut 200 ungdommer deltar i leiren på Skottevik feriesente­r i Høvåg i Lillesand.

– Vi kommer til å vaere tydelige overfor Frp om våre forventnin­ger de neste fire årene, når partileder Siv Jensen kommer på fredag, røper FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud til NTB.

Ungdomspar­tiet skal overlevere en kravliste til partileder­en, der hovedsaken­e er styrking av dyrepoliti­et og flere helsesøstr­e i skolene. Men først og fremst er det eldreomsor­gen som skiller FpU fra de andre ungdomspar­tiene.

– Så vidt vi har registrert, er det ingen av de andre ungdomspar­tiene som har eldreomsor­g som valgkampsa­k. Vi ønsker å løfte fram ting som ikke bare handler om oss unge. Vi mener at de eldre skal få større valgfrihet ved at omsorgstje­nester legges ut på anbud, forklarer Svendsrud.

For tredje året på rad deltar over 1.000 ungdommer til AUFs sommerleir på Utøya.

– Vi blir ofte kalt valgkampma­skineriet til Ap. Det blir deilig å skolere oss og å diskutere. For så å reise hjem på søndag – med full motivasjon til å gjøre tidenes valgkamp, sier AUF-leder Mani Hussaini til NTB.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STATSMINIS­TER PÅ BESØK: Erna Solberg gjester i dag Unge Høyres leir på Tromøya.
FOTO: NTB SCANPIX STATSMINIS­TER PÅ BESØK: Erna Solberg gjester i dag Unge Høyres leir på Tromøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway