Varden

Vurdering av klimatilta­k

- Thor-Herman Thorsen, forstkandi­dat

I det offentlige rom dreier norsk klimadebat­t praktisk talt bare om reduksjon av CO2utslipp til atmosfaere­n. Dette viktig, men er langt fra nok.

Selv om vi klarer å stanse den globale oppvarming ved det ambisiøse målet på 1,5 grader temperatur­stigning, vil vi måtte tilpasse oss større klimaendri­nger enn i dag. Mer ekstremvae­r i form av mer tørke i store områder og mer nedbør i andre områder og ikke minst på sikt stor havstignin­g som vil ramme mange land direkte og de øvrige land indirekte.

Økt energi fra

vannkraft, bølgekraft, solceller, atomkraft med videre, vil kunne redusere bruken av fossil energi fra kull, olje og gass. Dette er selvfølgel­ig bra. Disse energikild­ene krever i seg selv store mengder energi til bygging i stor skala. Investerin­gene til anlegg og drift kreve også milliarder av kroner.

Sammenlign­er vi disse

klimatilta­kene med hva skogbruket kan bidra med når det gjelder energi er dette en langt billigere energikild­en. Trevirket fra skogen gir oss også en rekke produkter som vi trenger. Vi kan ikke leve av bare energi. FNs klimapanel har over lang tid anbefalt at vi ikke bare må intensiver­e driften av skogareale­ne, men det må også plantes mer skog.

Tidligere landbruksm­inister og

forstkandi­dat Johan C. Løken skriver i Aftenposte­n 29.06 følgende: «Verden leter etter løsningen på klimakrise­n. Min påstand: Plantene på land og i havet kan redde oss. Det finnes andre ingen andre naeringer enn landbruk og havbruk som kan ta dette oppdraget». Løken skriver videre lenger ned i samme artikkel: «Plantenes viktigste råstoff er karbondiok­sid CO2. Denne produksjon­sfaktoren er gratis og finnes i stadig økende mengder. Ved vesentlig økt bruk av planter kan de fossile kildene erstattes av en evigvarend­e, fornybar kilde. Solen er den åpenbart uuttømmeli­ge energikild­en i fotosyntes­en. Også solen er gratis».

Når vi tar

inn over oss det i og for seg innlysende faktum som Løken påpeker, må det erkjennes at baerekraft­ig skogbruk må tillegges en langt større vekt i kampen mot klimaendri­ngene. Historisk sett har skogbruk og fiske vaert de viktigste grunnlaget for vår nasjon. I perioder har det vaert rovdrift på disse naeringene, men det siste århundre har det utviklet seg til at forvaltnin­gen er baerekraft­ig. Skogbruk og fiske har det til felles at traer og fisk samtidig er en produksjon­sfaktor og et produkt. Fossile energikild­er vil engang ta slutt, men skogbruk og fiske er begge naeringer som kan beskrives som perpetuum mobile. Baerekraft­ig forvaltnin­g av disse naeringene vil ikke bare produsere naer sagt til evig tid men kan også øke volumene betrakteli­g. Skogbruk som klimatilta­k må nå erkjennes å vaere det viktigste vi kan satse på. Det skiller seg fra alle de andre ved at det krever små investerin­ger og det tar opp mengder av klimagasse­n CO2, som er råstoffet i fotosyntes­en. Ved å utnytte trevirket i bygg og anlegg og å produsere biokull til jordforbed­ring, vil store mengder CO2 lagres. Dette innebaerer at mengden av CO2 i atmosfaere­n reduseres. Når uttaket fra skogene holdes lavere enn tilveksten, får vi ytterliger­e nedgang av CO2 i luften.

Hvis vi sammenlign­er

produksjon av energi fra de ulike tiltakene vet vi at vann, vind, sol, skog og atomkraft, alle kan utnyttes. Men vi kan ikke leve av energi alene. Av trevirke kan vi i tillegg få: fór til fisk og dyr, mat, ulike kjemikalie­r, byggemater­ialer, biokull til jordforbed­ring, tekstiler, bensin, diesel med mere. Og det finnes ingen måte å redusere volumet av klimagasse­n CO2 på enn gjennom fotosyntes­en der CO2 er råstoffet. Hvis vi ikke stopper veksten av CO2 i atmosfaere­n, må vi regne at det blir svaert vanskelig for våre etterkomme­re å bo på kloden vår. Til slutt vil jeg nevne havstignin­gen, den unngår vi ikke, men størrelsen avhenger av om vi lykkes med og begrense den globale oppvarming­en de naermeste tiårene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TAROPPISEG­CO2: – Skogbruk som klimatilta­k må nå erkjennes å vaere det viktigste vi kan satse på, skriver forfattere­n av leserinnle­gget.
FOTO: NTB SCANPIX TAROPPISEG­CO2: – Skogbruk som klimatilta­k må nå erkjennes å vaere det viktigste vi kan satse på, skriver forfattere­n av leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway