Varden

Støre og mulig deponi

- Jan E. Parr Vern om Grenland – nei til deponi C. Martens Vern om Grenland – nei til deponi

Arbeiderpa­rtiets Jonas Gahr Støre tar feil, vi har en løsning på deponiutfo­rdringene i Norge. Det er å gjenvinne og resirkuler­e.

Og mer: Det er Norges plikt å gjøre det. Kjernen i dette er at Kronos Titan i Fredriksta­d skal gjenvinne svovelsyre­n, slik loven krever, og dermed er det ikke nødvendig å blande den med flyveaske og dumpe det ned i Breviks gruver, slik NOAH ønsker.

I tillegg, en

ekstra løsning, fordele avfall på til dels eksisteren­de regionale deponier.

Detvari

TA Støre ble sitert slik: «Akkurat hvordan dette skal løses vet vi ikke nå, vi må ha full oversikt før vi kommentere­r på hvordan en løsning kan se ut. Men løsninger basert på tvang bør vaere aller siste mulighet og alternativ.»

Han opplyste likevel

videre at partiet har lagt fram flere forslag til hvordan en skal se på dette med sirkulaerø­konomi - og begrense behovet for store deponi. Dette er gledelig.

Menvimå

understrek­e at uansett hva Norges miljømyndi­gheter velger; å la NOAH importere tonnevis med flyveaske fra hele verden og bryte med Baselkonve­nsjonen er uansvarlig og uaktuelt. Å la NOAH få «drukne» Porsgrunn og Brevik i importert giftig avfall, tett på befolkning­en er det aller verste. Dette bør Støre kunne forstå er umulig, uten å måtte tenke seg om.

En legger ikke

et deponi for farlig avfall med kapasitet på 1 million tonn i året i tettbygd strøk. Det gjøres ikke i Europa eller i verden ellers for den del. Hvorfor? Fordi det er livsfarlig. Det burde Støre ha signaliser­t klart. Arbeiderpa­rtiet i Porsgrunn har vaert tydelige. En mulig statsminis­ter bør også vise at det er politikern­e som bestemmer, ikke noen få selskaper som har byråkratie­t på sin side. Det er ikke et demokrati verdig.

Er det andre

politikere som vil på banen og garantere et deponi-nei? Vi satser på det.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? BREVIK: I disse gamle gruvene kan det komme et deponi for farlig avfall.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN BREVIK: I disse gamle gruvene kan det komme et deponi for farlig avfall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway