Varden

Jorunn fikk toppjobbpa Telemarks tak

Etter 27 år som leder for Life-butikken på Tuvensente­ret søkte Jorunn Karlberg Tveiten nye utfordring­er. De fant hun som toppsjef 1883 meter over havet.

-

Det er sikt på bare noen få titall meter. Likevel kommer det stadig turister ut av tåka oppover stien og ut av Gaustabane­n. Stabelen med vaffelplat­er må jevnlig fylles på. I turisthytt­a på Gaustatopp­en er det bare smilende turistfjes å se. Praten rundt bordene går på norsk, engelsk, nederlands­k ...

I februar takket Jorunn Karlberg Tveiten fra Notodden/Tuddal ja til jobben som sjef for Telemark Turistfore­nings hytte på toppen av det som gjerne kalles Telemarks tak. Og for et tidspunkt å starte på. Turiststrø­mmen til toppen slår i år alle rekorder. Rundt 125.000 turister på toppen – Ja, dette er jo kjempemoro. Vi har økt omsetninge­n på hytta med 50 prosent så langt i år.

Jorunn Karlberg Tveiten er strålende fornøyd der hun tar seg tid til en liten kaffekopp blant gjestene denne gråvaersda­gen. Selv med knugende skydekke og enkelte regnbyger, er det godt med folk på toppen en onsdag formiddag.

Også banesjef Halvor Haukaas tar en kaffe og en vaffel mellom turene.

– Det er en fantastisk utvikling her oppe. Banen har 36 prosent økning. Vi regner med å nå 70.000 passasjere­r. Det vil nok ha vaert rundt 125.000 turister på toppen i løpet av året, anslår Haukaas. En utfordrend­e arbeidspla­ss «Det er kjempegøy å oppleve toppen – og det var en flott tur opp, selv i skyet vaer. Nå tar vi banen ned igjen etter vafler og kaffe», kommer det fra en av turistene i det de passerer bordet vårt.

– Hvorfor søkte du på lederjobbe­n på turisthytt­a etter så mange år som butikklede­r på Life?

– Jeg følte vel at jeg trengte noen nye utfordring­er i livet etter å ha drevet Lifebutikk­en i 27 år. Da denne jobben dukket opp, tok jeg sjansen. Er jo veldig glad i toppen og bor i Tuddal, så det passet godt. Nå venter jeg bare på at det blir vinteråpen vei over fjellet. Det hadde passet veldig godt.

– Hvordan har de første månedene vaert?

– Det er ingen tvil om at det er en utfordrend­e arbeidspla­ss. I sesongen er vi 12 ansatte som jobber hardt for at de be- søkende skal få en så god opplevelse som mulig. Ann Kristin Karlson og jeg er lederteame­t gjennom sesongen. I år driver hun også Krokan turisthytt­e.

– Logistikke­n er en ekstra stor utfordring siden vi ikke akkurat driver ved hovedveien! Vi fikk mye varer løftet opp med helikopter før høysesonge­n. Lageret begynner å tømmes nå med den store omsetnings­økningen. Blant annet har det gått med 11.000 liter brus, og på de beste dagene går det med over 1.000 vaffelplat­er. Vafler er jo en slager her på hytta, sier Jorunn Karlberg Tveiten. Turister fra hele verden Den nye toppsjefen legger ikke skjul på at det har vaert en bratt laeringsku­rve i toppjobben. Hun er på beina seint og tidlig i høysesonge­n. Blant annet må supplering­svarer transporte­res med banen før eller etter den daglige turiststrø­mmen. Varene må løftes og flyttes 11 ganger fra heisinntak­et til de er på plass på hyttelager­et.

– Den heftige logistikke­n er en av mange spennende utfordring­er i jobben. En annen er å ta godt nok vare på turistene. Fornøyde besøkende er jo våre beste ambassadør­er.

– Folk kommer fra hele verden for å gå eller ta banen til topps. De fleste er jo norske, men det er også veldig mange fra hele Europa og stadig noen fra andre verdensdel­er. Det er turister fra hele verden som kommer til Rjukan og toppen. Vi jobber hardt for at alle skal få en god opplevelse. Da handler det om god informasjo­n, blide ansatte, god service og gode matvarer. Kom løpende ved midnatt Både Karlberg Tveiten og Haukaas forteller at det aldri er en rolig dag i høysesonge­n uansett vaer.

– På toppen er det aldri tomt for mennesker så lenge det er lyst. Noen kommer også i mørket. Det er ikke lenge siden det kom et par løpende opp i hal tolvtiden på kvelden. De var riktig fornøyde med sin natt-tur til toppen. Vi regner med at strømmen bare vil øke i årene som kommer, sier Tveiten. Haukaas nikker og legger til: – Jeg tror vi når 200.000 om få år.

 ??  ?? TOK SPRANGET:
Jorunn Karlberg Tveiten tok utfordring­en og klatret helt til topps som
TOK SPRANGET: Jorunn Karlberg Tveiten tok utfordring­en og klatret helt til topps som

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway