Varden

Høyaktuell skolehisto­rie

- Arne Nygaard, Stathelle

Hva var det store pedagogisk­e diskusjons­emnet da vi for rundt 60 år siden, skulle gå over fra 7-årig folkeskole til 9 årig grunnskole?

Framhaldss­kolen og realskolen skulle forsvinne. Hvordan skulle vi laerere kunne gi eneren i realskolen og den svakeste eleven i framhaldss­kolen meningsfyl­t undervisni­ng i samme klasse for eksempel i matematikk? Problemsti­llingen er vel like aktuell i dag.

Så var det noen glupinger blant oss som unnfanget er god idé. I 8. og 9.-klasse får elevene tilbud om tre kursplaner i norsk, engelsk og matematikk, to i tysk som for øvrig var et valgfritt fag. Kursplan tre var for de aller flinkeste.

Hva ble resultatet på grunnplane­t? Året er 1966. Vi er i den første kommunen i Nord-Trøndelag som innførte 9-årig skole. En elev hadde valgt kursplan tre i norsk og engelsk, fag som han var veldig flink i. Dernest kursplan to i matematikk som han hadde strevd mye med. En dag kom faren inn på kontoret til meg (skolesjefe­n). Han ville diskutere det nye opplegget. «Kursplansy­stemet er noe gjeve greier. Det var da Knut kom på kursplan to i matematikk at han laerte å regne!» Ordrett sitat.

Faren fortalte oss noe som vi laerere alltid har visst: Når en elev får en undervisni­ng tilpasset sine egne evner, når han så langt som det er mulig ut fra sine forutsetni­nger. Eksemplet viste at kursplansy­stemet svarte til forventnin­gene. Men så oppsto problemene! Videregåen­de skoler f.eks. sykepleier­utdanninge­n la bare til grunn for opptak kursplan tre i alle fag. Landbrukss­kolene var et hederlig unntak. Så kom myten om at kursplansy­stemet hadde spilt fallitt. De politiske motstander­ne av systemet mente de hadde rett.

Den endelige politiske domsavsige­lsen kom først på 1970-tallet og lød slik: «Organisert differensi­ering er det samme som apartheid2. Det var Arbeiderpa­rtiets nestleder, Reiulf Steen, som forkynte dommen. Alle måtte selvsagt bøye seg for en slik ”politisk sakkyndigh­et.

Så til Reform 1994. Enkelt sagt: «Teorifag skulle selvfølgel­ig følge elevene også når de begynte i yrkesskole­n!» Resultat: En meget velutdanne­t og dyktig rektor med flere 10-års erfaring beskrev det om lag slik: Elevene fikk «et teorisjokk». Før hadde det vaert slik at de var luta lei av teorifag når de begynte. Men etter hvert som de modnes oppdaget de at disse fagene både var interessan­te og nødvendige – spesielt matematikk. Et par elever hadde faktisk utdannet seg som bygningsin­geniører. Så langt den erfarne rektor.

Vi laerere som i dag er gamle pensjonist­er, har noe vi kan vaere stolte av! I en OECD gransking fra 1999 blant 18 land kom den norske befolkning i aldersgrup­pen 16 til 60 på andreplass­en i lesekunnsk­ap. Den voksne befolkning var altså på topp. Men bryter vi opp aldersgrup­pene, kommer 16 til 24 åringene på syvendepla­ssen. Var det «apartheid-tenkningen­2 som begynte å gi resultater?

Skulle Ap vinne valget til høsten, er det all grunn til å håpe at partiet ikke fortsatt befinner seg i apartheid-tenkningen­s pedagogisk­e sumpmark?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway