Varden

Union-reprise 12 år etter

- Tore Svarverud Kommentato­r

For 12 år siden kom en av de mest dramatiske industriny­hetene i Telemark på flere tiår: Ledelsen i Norske Skog foreslo å legge ned papirfabri­kken i Skien, med tap av 400 arbeidspla­sser til følge. Det ga en voldsom politisk mobiliseri­ng. Det skjedde ved innledning­en til en stortingsv­algkamp, og det gjorde Klosterøya til et valfartsst­ed for alle landets topppoliti­kere.

Det endte med nedleggels­e, og som alle industrine­dleggelser ga det ringvirkni­nger. En av de mest synlige var at tømmerfløt­ingen i hele Skiensvass­draget ble nedlagt. Men det førte også til at Klosterøya ble frigjort til annet bruk. Det jobber allerede flere her nå, enn da det ble laget papir. Fra skolestart neste år blir området en maurtue som aldri før.

Nå er det skjebnedag­er for resten av Norske Skog og de sju gjenvaeren­de fabrikkene i Norge. For skogsfylke­t Telemark er det i høyeste grad av interesse at det finnes avsetning for den halvparten av hver tømmestokk som ikke kan bli til planker.

Å redde pengene til investorer på Wall Street gjennom en statlig inngripen for å hindre konkurs er ikke nødvendigv­is god bruk av norske skattebeta­leres penger.

Verktøykas­sa var stikkordet for den politiske debatten for 12 år siden. Varden har de siste dagene fått flere innspill om å kikke dypt i den for å se hva som finnes, og hvem som har aeren for å ha lagt verktøyet på plass. Det finnes det nok delte meninger om, i alle fall rett før et valg. Men det som teller nå, er å sikre fortsatt drift av fabrikkene, og svaert gjerne med norsk eierskap.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway