Varden

Denne uken starter stortingsv­alget

Allerede fra i dag kan du vaere med å bestemme hvem som skal styre landet de neste fire årene. For fire år siden stemte tre av ti før selve valgdagen.

- OSLO Jon Even Andersen, NTB

Ved stortingsv­alget i 2013 var det 855.255 personer som forhåndsst­emte. Det var en kraftig økning fra 473.000 forhåndsst­emmer i 2005.

– Forhåndsst­emming er blitt stadig mer populaert. Vet vi hvorfor?

– En viktig grunn er at kommunene legger bedre til rette for forhåndsst­emming. Det er for eksempel mulig mange steder å forhåndsst­emme på kjøpesentr­e, trafikk-knutepunkt­er, i gågater og lignende. Dermed er det blitt lettere og mer tilgjengel­ig for innbyggern­e, sier kommunalmi­nister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Han forteller at kommunene har ansvaret for å annonsere forhåndsst­emming, bestemme åpningstid­er og fortelle innbyggern­e hvordan de kan forhåndsst­emme.

– I år kan man altså forhåndsst­emme fra og med torsdag 10. august til og med fredag 8. september, sier Sanner.

Alle kan forhåndsst­emme

– Kan man forhåndsst­emme hvor man vil?

– Du kan forhåndsst­emme i hvilken som helst kommune, uavhengig av hvor du bor. Det er en fordel, men ikke nødvendig, å ta med valgkortet. Men husk legitimasj­on. Og etter fredag 8. september kan du kun stemme der du var folkeregis­trert bosatt per 30. juni i år.

– Hvem passer det best for å forhåndsst­emme?

– For eksempel hvis du har praktiske utfordring­er med å stemme på valgdagen. Tidligere var det nok mange som var på reise under valget, som forhåndsst­emte. Men hvis du for eksempel jobber i en annen kommune enn der du bor og er usikker på om tiden strekker til på valgdagen, da bør du vurdere å benytte muligheten til å forhåndsst­emme.

Ingen angrerett

– Kan man angre på en avgitt forhåndsst­emme dersom man endrer mening i løpet av valgkampen?

– Nei. Hvis du har forhåndsst­emt, så har du stemt. En forhåndsst­emme er like viktig og like alvorlig som å stemme på valgdagen.

– Kommer statsråd Sanner selv til å forhåndsst­emme i år?

– Jeg vet om mange politikere som forhåndsst­emmer. Det er jo greit hvis man skal vaere i Oslo og ikke i hjemkommun­en på valgdagen. For min egen del vet jeg at jeg har god tid valgdagen, for da driver vi ikke valgkamp. Men hadde jeg vaert det minste i tvil om jeg ville rekke det, så ville jeg ha forhåndsst­emt.

 ?? ARKIVFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? FORHÅNDSVA­LG: Fra og med i dag og fram til fredag 8. september er det mulig å forhåndsst­emme ved årets stortingsv­alg. For fire år siden benyttet tre av ti seg av denne muligheten.
ARKIVFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX FORHÅNDSVA­LG: Fra og med i dag og fram til fredag 8. september er det mulig å forhåndsst­emme ved årets stortingsv­alg. For fire år siden benyttet tre av ti seg av denne muligheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway