Varden

Ute på elektrisk langtur

Nye elbiler gjør at «rekkevidde­angst» ikke lenger er noe problem under daglig bruk. Og med den aller største batteripak­ken til Teslabørve­len skikkelig langtur vaere uproblemat­isk, eller?

- Morten Abrahamsen, NTB

I 2013 ble «rekkevidde­angst» kåret til det nest viktigste nyordet, for øvrig bak «sakte-tv». Da hadde elbilene for alvor gjort sitt inntog i det norske bilmarkede­t, og mange hadde tydeligvis følt på opplevelse­n av å sitte med en kaffekopp i sofaen til svigermor og lurt på om de faktisk kom seg hjem igjen.

Det var også året Tesla rullet ut de første Model S i Norge, elbilene som viste at rekkevidde kunne vaere noe mer enn 10 mil, og at komforten kunne vaere på luksusbiln­ivå selv om bilen gikk på strøm.

Fortsatt er det Tesla som er rekkevidde­kongen, selv om den store majoritete­n av nye elbiler nå byr på bedre batteripak­ker enn for fire år siden, noe som også gjelder Tesla selv. Da Model S kom, var det 85 kWh som var toppen, nå har produsente­n akkurat lansert en versjon med 100 kwh. Den gir en teoretisk rekkevidde på 63 mil, noe som betyr en realistisk rekkevidde på vel 50 mil.

Superlader­e

Når Teslas superlader­e samtidig er pent dandert langs de viktigste motorveien­e i store deler av Europa, virker det ikke lenger som en varig øvelse i rekkevidde­angst å ta en elbil på langtur.

Med noen dager til rådighet pekte vi Tesla-fronten mot Hellerup litt nord for København og rullet av gårde.

Vi har tidligere prøvd denne utgaven i daglig bruk, nå er spørsmålet om den også duger som en langturbil på lik linje med en konvensjon­ell bil.

Bilen selv mente at det ville holde med én lading, i Uddevalla, men da ville den hatt kun et par prosent igjen ved destinasjo­nen, der det ikke var lademuligh­eter. Vi ønsket i tillegg å legge inn en liten omvei via Malmö og videre over Øresundsbr­oen. Strekninge­n inneholder til sammen fire superlader­e, én i Norge og tre i Sverige. Frekvensen tilsier kjøretid på halvannen til to timer mellom dem. Noe som er ganske passende når man er på tur med familien.

Med en middagspau­se ved den siste laderen ville også ladetiden gi oss rikelig med kapasitet ved reisens ende.

Å flyte nedover i en Model S er fin opplevelse. Ungene reagerte raskt på at de faktisk hørte hva vi foran sa. Lydløs motor og fornuftige hjul gir lite støy i kupeen, noe som er en solid komfortfak­tor. I stedet for den vanlige terrorbala­nsen mellom høy musikk og motorstøy, ble det gjerne til at vi ikke hadde radioen på i det hele tatt.

Luftmotsta­nd

Ofte kan man se at Tesla-eiere velger å ligge i et ganske moderat tempo på motorveier. Luftmotsta­nd blir en faktor i høyere hastighete­r, og passerer man 100 kilometer i timen, øker den betydelig jo mer man drar på. Vi hadde i utgangspun­ktet en plan om å se på forholdet mellom tid og hastighet med dette som bakgrunn, men ganske fort ble det klart at batteriet er så stort at vi alltid hadde mye igjen når det ble på tide med en pause. Dermed forholdt vi oss i stedet til lovverket.

Interiøret i en Model S føles ikke saerlig premium. Materialer og byggekvali­tet er ikke av beste klasse, men det fungerer likevel veldig bra. Av alle berøringss­kjermer som finnes i dagens biler, er Teslas digre flatskjerm den som fungerer aller best og er lettest å manøvrere, dermed tar den ikke så mye oppmerksom­het fra føreren. Etter rundt 60 mil stiger man ut av bilen, helt uberørt. Det er som om man har sittet i sofaen og sett på en litt statisk roadmovie.

Det at man må ta en ladepause en gang iblant, er trolig bare sunt. Da brekker man opp kjøringen i passe store etapper.

Problemomr­åder

Bilens egne utregninge­r av batterikap­asiteten virker som de er svaert nøyaktige, den plukker fort opp kjøremønst­eret og er absolutt til å stole på. Dette gjør at det er lett å beregne hvor lenge man må lade, og hva man vilhaigjen­nårmanerfr­amme ved destinasjo­nen.

Samtidig er det et par problemomr­åder. Superlader­ne ligger langs hovedmotor­veiene, så om man ønsker å ta alternativ­e ruter, blir det hele mer problemati­sk. Da kan man selvsagt benytte seg av andre typer ladere, hvis man finner dem, men det krever et helt annet planleggin­gsnivå. I tillegg er man en slags slave av de fasilitete­ne som befinner seg i naerheten av superlader­ne. Ønsker man å kombinere lading med en matbit i Sverige, blir det hurtigmat fra en av de store burgerkjed­ene. Hva som finnes av tilbud ved superlader­ne, varierer fra land til land, men problemsti­llingen er den samme: Man kan ikke selv velge hvor man vil

stoppe hvis det skal lades.

Snittforbr­uket gjennom de 128 milene vi kjørte, var på så vidt over 200 kilowattim­e per kilometer, hvilket betyr at bilen klarer 50 mil selv om hastighete­n er relativt høy. Det er med andre ord ikke noe stress å ta med seg en så kraftig elbil på tur, hvis man aksepterer at ruta blir diktert av superlader­nes beliggenhe­t. Ønsker man en tur langs Europas bakveier, må man like planleggin­g.

 ??  ?? HURTIGMAT OG LADING: I Sverige er Superlader­ne i tilknytnin­g til hamburgerk­jeder som dette.
HURTIGMAT OG LADING: I Sverige er Superlader­ne i tilknytnin­g til hamburgerk­jeder som dette.
 ??  ?? FUNKSJONEL­L: Tesla Model S 100 D parkert ved Bellavista, Arne Jacobsens boligkompl­eks i Klampenbor­g litt nord for København. Med en blanding av stor batteripak­ke og et nettverk av Superlader­e er det få problemer knyttet til å ta en Model S på langtur.
FUNKSJONEL­L: Tesla Model S 100 D parkert ved Bellavista, Arne Jacobsens boligkompl­eks i Klampenbor­g litt nord for København. Med en blanding av stor batteripak­ke og et nettverk av Superlader­e er det få problemer knyttet til å ta en Model S på langtur.
 ??  ?? GLIR FORBI: Høye hastighete­r gir stor luftmotsta­nd, som påvirker rekkevidde­n. Samtidig er batterikap­asiteten så stor, og tettheten av Superlader­e så god, at det i liten grad påvirker reisen.
GLIR FORBI: Høye hastighete­r gir stor luftmotsta­nd, som påvirker rekkevidde­n. Samtidig er batterikap­asiteten så stor, og tettheten av Superlader­e så god, at det i liten grad påvirker reisen.
 ??  ?? BROEN: Skal man til København fra svensk side kan man enten kjøre Øresundsbr­oen eller ta fergen fra Helsingbor­g til Helsingør. Det koster akkurat det samme, 410 danske kroner. Kommer man nordfra sparer man noen mil på å ta fergen.
BROEN: Skal man til København fra svensk side kan man enten kjøre Øresundsbr­oen eller ta fergen fra Helsingbor­g til Helsingør. Det koster akkurat det samme, 410 danske kroner. Kommer man nordfra sparer man noen mil på å ta fergen.
 ??  ?? ROMSLIG: Bagasjepla­ssen i en Model S er noe i naerheten av formidabel. Naer 900 liter bør holde.
ROMSLIG: Bagasjepla­ssen i en Model S er noe i naerheten av formidabel. Naer 900 liter bør holde.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA ??
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway