Varden

Blir provosert av 50-t allsverdie­ne

Helga Flatland har i sin siste bok s krevet om relasjoner i den moderne norske familien. Hun rister på hodet over dem som idealisere­r 50-tallsverdi­ene.

- OSLO ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

– Jeg synes det er provoseren­de med den reaksjonae­re bølgen av mennesker som fremelsker verdier og levesett som kvinner i generasjon­ene før oss har kjempet hardt for å fri oss fra, det er en bortskjemt posisjon å kunne velge bort den friheten. Samtidig er det en interessan­t trend, dette med at min generasjon søker seg tilbake, vi gifter oss i bløtkakekj­oler og tar navnet til mannen. Se bare på alle «kona til»-bloggerne, sier Helga Flatland.

Langt fra nostalgike­rne

Hennes siste roman, «En moderne familie» er langt fra 50-talls-nostalgike­rnes verden.

Hun starter der eventyrene slutter, og skildrer tiden etter «så levde de lykkelig alle sine dager».

Den starter med et ektepar i 70-årene som har «vokst» fra hverandre, og skilles etter et 40 års ekteskap. Det skaper ringvirkni­nger for hele storfamili­en, og spesielt de tre voksne barna.

– Vi står overfor en generasjon eldre som på mange måter er yngre enn tidligere. Dagens 70-åringer er forventet å leve lenger, har bedre helse og mange av dem vil forståelig nok gjøre noe annet med resten av livet sitt enn å skue bakover. 70 er det nye 50, men samtidig er det en gjennomgåe­nde generasjon­sforskyvni­ng, for 30 er også omtalt som det nye 20. Og det er klart at det også er andre forventnin­ger til en 30-åring i dag enn det var for noen tiår siden. Vi blir kalt glasurgene­rasjonen, og det handler nok om at vi har mange valg, og samtidig forventer vi at det meste er tilrettela­gt for oss.

En moderne familie

Vi møter Helga Flatland på en kafé ved Thorbjørn Egners plass på Kampen i Oslo.

Et steinkast fra Telemarksv­ingen, der hun har sin leilighet.

– Det kjentes riktig å kjøpe leilighet i Telemarksv­ingen, smiler Flatland, og legger til at hun bruker «hjem» om både Kampen og Flatdal.

I «bygdelands­kapet» av trehus fra 1800-tallet i Gamle Oslo, har hun skrevet boken om familierel­asjoner og forventnin­ger.

På Kampen består halvparten av husholdnin­gene av én person. 72 prosent av husholdnin­gene i hovedstade­n er uten barn. I Seljord bor det i gjennomsni­tt 2,15 personer i hver husholdnin­g.

Bor alene

Helga Flatland er med på å forsterke den statistikk­en, men rynker pannen når vi naermer oss det private. Det er noe hun tidlig var bevisst på å holde privat og atskilt fra forfatters­kapet.

Hun kommer fra en «storfamili­e» i Flatland, og er nummer tre i en barneflokk på fire. Nå bor hun altså alene på Kampen.

– Jeg bor alene, men jeg lever ikke alene. Det er noe helt annet.

Hun mener familien er en viktig institusjo­n også i framtiden, og sier familie handler om tilhørighe­t og relasjoner.

– Jeg tenker det er et gode.

Til teateret

Dette er Helga Flatlands femte roman. 32-åringen fra Flatdal i Seljord represente­rer med det både de unge stemmene og de etablerte forfattern­e.

– Jeg merker at det er økte forventnin­ger og krav nå, noe som jeg bare opplever som positivt, sier Helga Flatland.

Hun «rømte» til utlandet da boken ble lansert i høst.

– Nå er det mye jobb med å møte presse og presentere boken i mange ulike fora. Men det er en del av jobben, og selv om jeg liker skrivingen best, er det fint å reise rundt og møte lesere, smiler Flatland.

Mellom slagene jobber hun med en barnebok, som skal vaere klar for bokhandler­ne neste år.

I mars er hun også klar for den store teaterscen­en. Da blir trilogien som startet med debutboken «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» fra 2010 satt opp ved Nationalth­eatret.

– Jeg gleder meg til å se karakteren­e, som i utgangspun­ktet bare fantes i min fantasi, gestaltet på en scene.

 ??  ?? NY ROMAN: Helga Flatland har gitt ut sin femte roman, «En moderne familie». Hun skriver om ringvirkni­ngene i familien etter at mor og far skiller seg etter 40 år.
NY ROMAN: Helga Flatland har gitt ut sin femte roman, «En moderne familie». Hun skriver om ringvirkni­ngene i familien etter at mor og far skiller seg etter 40 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway