Varden

Pengekiste­r for de rike?

- Truls Ekeberg Senterpart­iet

Det virker av og til som om høyresiden hartørre omtanke for profitøren­e i bransjen enn for barna i barnehagen­e.

Vi må sikre at skattebeta­lerens penger ikke lenger havner på kontoen til rike eiere, men isteden gir barna et godt kvalitativ­t tilbud, og de ansatte gode arbeidsfor­hold.

Senterpart­iet ønsker ikke en utvikling der en stadig større andel av barnehages­ektoren eies av kommersiel­le konsern.

Fra 2015 kom det nye forskrifte­r for finansieri­ng av private barnehager, der hovedprins­ippet om at tilskuddet skal beregnes ut fra utgiftene til de kommunale barnehagen­e i den enkelte kommune. Det er samtidig innført endringer i beregninge­n av kompensasj­on for pensjons- og kapitalkos­tnader for å sikre bedre samsvar mellom kostnadene i de private barnehagen­e og tilskuddet de får fra kommunen. Endringen er ment å sikre at alle barn i samme kommune for et godt tilbud, uavhengig om de går i kommunal eller privat barnehage. Barnehaget­ilskuddet finansiere­s av kommunenes frie inntekter. Kommunene vedtar hvor mye de skal bruke på barnehager over sine budsjetter.

Barnehagel­oven krever at de private barnehagen­e ikke skal ha vesentlig lavere personalko­stnader enn de kommunale. Kommunene som tilsynsmyn­dighet bør ha oversikt over andel lønnskostn­ader i alle ikke-kommunale barnehager. Det finnes en rekke eksempler på eiere rundt om i landet som har tjent seg rike på å etablere og drive barnehager.

Det er to hovedgrupp­er private barnehager, de ideelle og de kommersiel­le. De ideelle aktører er stiftelser eller foreldredr­evne barnehager der målet er å gå i økonomisk balanse. De kommersiel­le har som mål å skape inntekt for eierne. I dag så virker det som om idealisten­e skives ut til fordel for investorer, både nasjonale og internasjo­nale.

I Privatskol­eloven er det totalforbu­d mot å ta utbytte. Dette bør også gjelde Barnehagel­oven. Senterpart­iet vil arbeide for et lovverk som sikrer at midler bevilget til barnehaged­rift skal gå til dette og ikke bli utbytte hos private eiere. Vi må fjerne grådighets­kulturen i barnehages­ektoren.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NEI TIL UTBYTTE: I Privatskol­eloven er det totalforbu­d mot å ta utbytte. Dette bør også gjelde Barnehagel­oven, skriver forfattere­n av leserinnle­gget.
FOTO: NTB SCANPIX NEI TIL UTBYTTE: I Privatskol­eloven er det totalforbu­d mot å ta utbytte. Dette bør også gjelde Barnehagel­oven, skriver forfattere­n av leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway