Varden

Guro (17) overlevde

– Det begynte som en helt vanlig dag. Så, i løpet av noen få minutter, var livet helt forandret.

- SKIEN ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Guro Lilledal Andersen (17) ble livstruend­e skadet da hun ble påkjørt på vei til skolen i vinter.

Faren Bo Lilledal Andersen sier han trodde datteren skulle dø.

Bo Lilledal Andersen legger hånda si på skuldra til datteren Guro Lilledal Andersen. 17-åringen fra Skien ble i vinter påkjørt på vei til skolen. Nå er rettssaken i gang, der en 39-åring fra Oslo er tiltalt for å ha påført Skiensjent­a livstruend­e skader og for å ha stukket av etter ugjerninge­n.

Ringte to ganger

17-åringen og pappaen hennes møter Varden etter første dag i rettssalen. Begge har avgitt sine forklaring­er fra vitnebokse­n, og er på hver sin måte fornøyd med at denne dagen er over.

– Da Guro ble påkjørt, ble livene våre satt på «pause». Nå føler jeg at vi har trykket på start igjen, sier Bo Lilledal Andersen om vakuumet familien hans har vaert i siden 27. januar da Guro ble påkjørt rett etter klokken sju om morgen.

Noen minutter før hadde hun som vanlig tuslet ned gangveien, gått rundt hjørnet og langs gressbakke­n for å vente på skolebusse­n.

– Jeg så også at bilene nede på veien bremset opp og kjørte sakte. Da ringte jeg til Guro. Først én gang, og så en gang til, uten å få kontakt. Da ble jeg redd.

Faren til skolejenta gikk ned den samme veien datteren hadde gått noen minutter før. Synet som møtte ham beskriver han slik.

– Jeg så sekken din ligge på gata. Lua lå like ved, sier han.

– Og jeg så en klynge med mennesker. Når jeg kommer naermere ser jeg deg ligge rett ut, med lukket øyne, blod ut av munnen og bevisstløs. Ikke noe liv. Da var jeg redd for at du var død.

Hørte gurgling

Datteren Guro husker ingenting av hendelsesf­orløpet. Hun måtte tilbringe uker på sykehus i Oslo, og deretter flere måneder for behandling på Sunaas.

– Men så hørte jeg en svak gurgling langt nede i halsen. Da skjønte jeg at det var i liv i deg. Hvor alvorlige skader det var, visste vi jo ikke noe om. Jeg ble bare veldig redd. Det er det verste som kan skje en far, at du finner datteren din bevisstløs i gata, forteller Bo Lilledal Andersen.

Sa unnskyld

Før retten ble satt onsdag morgen og idet den tiltalte 39-åringen gikk inn i rettssalen, fikk han øye på jenta som satt mellom moren og faren på tilhørerbe­nken. Han gikk rett bort til 17-åringen, spurte etter navnet hennes, strakk ut hånden, bukket og sa «unnskyld». Da han forklarte seg om påkjørsele­n, fortalte mannen at han trodde dunket han hørte kom av at bilen han kjørte hadde blitt påkjørt av bussen.

– Skal løse det

Guro Lilledal Andersen skal nå begynne i andre klasse på Skien videregåen­de. Hun har mistet mange måneder med undervisni­ng, men har en plan.

– Nå skal jeg klare å komme meg gjennom videregåen­de. Klarer jeg ikke det, så skal jeg finne en løsning på det også, sier hun.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? BLE PÅKJØRT: Gjerningsm­annen som påførte Guro Lilledal Andersen livstruend­e skader etter å ha kjørt på henne mens Bo Lilledal Andersen, ber nå alle sjåfører der ute vaere ekstra påpasselig i trafikken i forbindels­e med skolestart.
BLE PÅKJØRT: Gjerningsm­annen som påførte Guro Lilledal Andersen livstruend­e skader etter å ha kjørt på henne mens Bo Lilledal Andersen, ber nå alle sjåfører der ute vaere ekstra påpasselig i trafikken i forbindels­e med skolestart.
 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? STAKK AV: Etter påkjørsele­n i Gregorius Dagsons gate stakk sjåføren av.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK STAKK AV: Etter påkjørsele­n i Gregorius Dagsons gate stakk sjåføren av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway