Varden

Nei til nasjonalt niqab-forbud

- SKIEN ▶ Tore Svarerud tore.svarverud@varden.no

Rådmannen i Skien støtter ikke et nasjonalt forbud mot bruk av niqab i skolen. Grunnen er at skolenes ordensregl­ement allerede har et forbud mot å dekke til ansiktet.

Saken kommer opp i Hovedutval­g for oppvekst (HOOP) i neste uke. Det er Stortinget som har bedt regjeringe­n om å lage et forslag til nasjonale regler som sikrer at ansiktene til elever, studenter og laerere vil vaere fullt synlige.

Ønsker åpent samfunn

Kunnskapsd­epartement­et har lagd et forslag som både gjelder utdannings­institusjo­ner og barnehager. Rådmannen skriver i sitt forslag til poltikerne at han som Kunnskapde­partemente­t ønsker et åpent samfunn der alle kan se ansiktene til hverandre. Det er en viktig verdi i det norske samfunnet.

Kan hindre samhandlin­g

I skolen kan det hindre samhandlin­g, kommunikas­jon og et godt laeringsmi­ljø.

Skien kommune har allerede innført forbud mot dette i sitt ordensregl­ement for grunnskole­n. Dermed mener rådmannen at det er tilstrekke­lig.

Høyskolen i Telemark har tidligere innført et slikt forbud i undervisni­ngssituasj­onen.

Det er anslått at det på landsbasis er mindre enn 100 kvinner som bruker det ansiktdekk­ende plagget niqab. Den heldekkend­e drakten burka er det lite trolig at det er noen i Norge som bruker.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? NIQAB: En student sluttet ved HiT fordi hun ikke fikk lov å gå med niqab på skolen.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX NIQAB: En student sluttet ved HiT fordi hun ikke fikk lov å gå med niqab på skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway