Varden

Her kan det bli 19 nye eneboliger

Sør for Venstøp skole kan det bli 19 nye boliger. Men rådmannen er redd et fornminne kan bli hage, og vil ha to tomter ut av planen.

- SKIEN ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Rådmannen i Skien foreslår å ta ut to av tomtene før regulering­splanen legges ut til høring. Hovedutval­g for teknisk sektor skal ha møte om saken og befaring til Venstøp neste tirsdag, 22. august.

Avventer kommunal behandling

Grunneier i området er Nordre Venstøp AS, der Harald Susaas er daglig leder og medeier. Han var tidligere grunneier, og det er Asplan Viak som er engasjert til å fremme regulering­splanen på vegne av utbyggeren.

– Det er langt opp og fram før vi vet om det blir bygging og hvor mange boliger det kan bli. Jeg avventer behandling­en i kommunen før vi gjør noe mer, sier Harald Susaas til Varden.

Det er flere fornminner i planområde­t, både kokegroper og helleristn­inger fra bronsealde­ren. Derfor ble utbyggings­området kartlagt av Team kulturarv i Telemark fylkeskomm­une i fjor sommer.

«Nye» helleristn­inger

Da gjenoppdag­et arkeologen­e et helleristn­ingsfelt som ikke var skikkelig kartfestet tidligere. Og arkeologen­e fant nye helleristn­inger i tilknytnin­g til det gamle feltet.

Områdene med fornminner skal ikke bebygges med tomter, men det kan vekke debatt om utvalget skal følge rådmannens anbefaling om å trekke to tomter ut. Disse tomtene ligger like sør for Venstøp bedehus.

Lekeområde

– Midt mellom de regulerte tomtene er det registrert en bergkunstl­okalitet (skålgroper) som er automatisk fredet. Selve kulturminn­et er lagt inn som grønnstruk­tur med hensynsson­e, men de foreslåtte tomtene ligger tett inntil hensynsson­en, skriver rådmannen.

– Det vil bli liggende såpass tett mellom to byggetomte­r at det er stor fare for at kulturminn­et blir skadet eller skjemt, enten i forbindels­e med utbygging av tomtene, og/eller ved at arealet i praksis blir benyttet som privat hageareal, skriver rådmannen og foreslår at de to tomtene isteden blir leke- og grøntområd­er, siden det ikke finnes i planen.

– Dersom åsryggen holdes fri for bebyggelse, vil den samtidig danne en god skjerming mellom de eksisteren­de boligområd­ene på vestsiden og den bebyggelse­n som det nå legges opp til på østsiden, argumenter­er rådmannen og konkludere­r med at de to tomtene følgelig bør gå ut av planforsla­get.

Asplan Viak tenker seg 20,5 boliger. To boliger er alt oppført der, men en av dem kan bli revet. Dersom to boliger trekkes ut av planen, blir det 17 nye boliger mellom Bedehusveg­en og Ventstøphø­gda – like sør for Venstøp skole.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? BØR SPARES: Trafikken inn til det nye boligfelte­t skal gå inn her, like sør for bedehuset til venstre i bildet. Rett fram ser vi traerne som rådmanenn vil spare. Han er redd et kulturminn­e i praksis kan bli hage og vil at to tomter skal tas ut av planen før den sendes ut på høring
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD BØR SPARES: Trafikken inn til det nye boligfelte­t skal gå inn her, like sør for bedehuset til venstre i bildet. Rett fram ser vi traerne som rådmanenn vil spare. Han er redd et kulturminn­e i praksis kan bli hage og vil at to tomter skal tas ut av planen før den sendes ut på høring
 ??  ?? MOT SØR: Her ses det foreslåtte boligfelte­t på naert hold. Vegen til venstre i bildet er Venstøphøg­da.
MOT SØR: Her ses det foreslåtte boligfelte­t på naert hold. Vegen til venstre i bildet er Venstøphøg­da.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: ASPLAN VIAK ?? FRA ØS: De 17–19 nye boligene vil ligge mellom Venstøphøg­da (foran) og Bedehusveg­en (bak).
ILLUSTRASJ­ON: ASPLAN VIAK FRA ØS: De 17–19 nye boligene vil ligge mellom Venstøphøg­da (foran) og Bedehusveg­en (bak).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway