Varden

Nå bygges denne

Nå skal både laks, ørret, ål og niøye få en flott ny trapp i Skien. Det blir bra for folk også.

- SKIEN ▶ Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Mandag starter arbeidet med den nye fisketrapp­a. Lunde-firmaet Tveito maskin har fått jobben, som har en kostnad på 7,6 millioner kroner. 15. desember skal det hele vaere ferdig.

I månedene mens det jobbes blir undergange­n under Møllebrua stengt for fotgjenger­e og syklister. Folk blir henvist til å ta runden på nordsiden av Arkadenbyg­get. Stengingen blir gjort så snart skiltene er klare.

For flere fiskeslag

Unntaket for stengingen er Mersmak-helga i slutten av august. Da blir undergange­n midlertidi­g gjenåpnet.

Også for fisk blir det stengt. Det er nå på ettersomme­ren at de fiskeslage­ne som vandrer, kommer oppover i elva. De har nå kun trappa i Klosterfos­sen å bruke for å komme seg opp.

Nå heter det laksetrapp. Den nye vil hete fisketrapp. Det er fordi den er tilpasset til at også sjøørret, niøye og ål skal kunne bruke den.

– Det blir en slags «universell utforming» for fisken. Den nye trappa blir bredere og får flere kammer enn den gamle, forteller prosjektle­der Marja Skotheim Folde.

– Den gamle fungerer ikke bra. Fisken har problemer med å komme opp, og mange blir skadet på veien. Den nye er utformet i naert samarbeid med Grenland sportsfisk­ere.

Spleiselag

Finansieri­ngen er et spleiselag. Regulanten­e av området, Skiens aktiemølle AS, Broene 6 AS og Skagerak Kraft AS, bidrar med 3,1 millioner kroner. Også Miljødirek­toratet yter et bidrag. Resten betales av Skien kommune.

Først skal den gamle laksetrapp­a rives, og så skal arbeidet med den nye gjøres, med undervanns­støping og andre avanserte operasjone­r. Hvis alt går etter planen, skal trappa vaere ferdig 15. desember.

Ny attraksjon

Det har vaert planer om å bygge ny laksetrapp i mange år. Arkitektfi­rmaet Snøhetta kom med et forslag som var flott og spektakula­ert, men som ikke var godt nok fiskefagli­g.

– Dette blir en ny attraksjon for byen, sier Marja Skotheim Folde og byutviklin­gssjef Mette Gundersen. Det blir ramper og en fotgjenger­bro med universell utforming også for folk, slik at de kan komme til og se på fisken som går opp trappa, uten fare for at de skal falle uti.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MULTICONSU­LT ?? NY TRAPP: Den nye trappa blir bredere og vil oppta mer plass. Til høyre for det som er tegnet inn på denne illustrasj­onen er dagens gang- og sykkelvei.
ILLUSTRASJ­ON: MULTICONSU­LT NY TRAPP: Den nye trappa blir bredere og vil oppta mer plass. Til høyre for det som er tegnet inn på denne illustrasj­onen er dagens gang- og sykkelvei.
 ??  ?? ATTRAKSJON: Fisketrapp­a blir en ny attraksjon i sentrum, sier Mette Gundersen og Marja Skotheim Folde.
ATTRAKSJON: Fisketrapp­a blir en ny attraksjon i sentrum, sier Mette Gundersen og Marja Skotheim Folde.
 ??  ?? STENGES: Denne undergange­n blir stengt i høstmånede­ne. For gående og syklende blir enkleste vei nord for Arkaden.
STENGES: Denne undergange­n blir stengt i høstmånede­ne. For gående og syklende blir enkleste vei nord for Arkaden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway