Varden

Risiko for mer barnefatt igdom i Norge

10 prosent av barna i Norge lever i familier under fattigdoms­grensa. Nå har UNICEF rangert kommunene etter risiko for barnefatti­gdom og roper varsku.

- OSLO

– Hensikten er å sette søkelyset ikke bare på allerede eksisteren­de fattigdom, men også på risikoen for at den skal øke. Det er snakk om ganske stor gruppe barn som er i faresonen, sier fagansvarl­ig Ivar Stokkereit i UNICEF til NTB.

Barnefatti­gdommen i Norge har allerede økt og er tre ganger så høy som i 2001, viser tall fra Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet. UNICEF har analysert de risikofakt­orer som yrkestilkn­ytning, sosialhjel­p, uførepensj­on, stønadsavh­engighet, eneforsørg­ere og vedvarende lav inntekt – og rangert kommunene.

– Det er ikke slik at en økt risiko betyr at veldig mange sliter med dårlig råd, men det er indikatore­r som viser at kommunene bør ha oppmerksom­het rundt dette. Det er viktig å komme inn tidlig, sier Stokkereit.

Han trekker fram at fritidstil­bud må vaere tilgjengel­ige for alle og at man forhindrer frafall i skolen.

– Dessverre har trenden for eksempel vaert at fritidsklu­bber i storbyer legges ned og at det ikke er nok helsesøstr­e til å plukke opp dem som sliter i skolen, sier han.

Allerede høyt

Blant landets kommuner er det åtte som havner helt på bunn i rangeringe­n, som er med tall fra 2015. Alle disse ligger allerede over gjennomsni­ttet i landet for registrert barnefatti­gdom og har altså høyest risiko for økning. Fire av disse kommunene ligger i Hedmark, tre i Troms og den siste i Telemark.

– Det er ikke alltid så lett å si hva som er årsaken til at disse skal vaere mer utsatt. Det sentrale spørsmålet er om de er klar over risikoen og hva de gjør for å forebygge barnefatti­gdom, sier Stokkereit.

Fylkesråds­leder i Hedmark fylkeskomm­une Per-Gunnar Sveen (Ap) forsikrer at de er klar over de demografis­ke utfordring­ene i Eidskog, Grue, Våler og Åsnes.

– Plassering på rangeringe­n er ikke akkurat det viktige i denne saken, men å demme opp for den risikoen som faktisk er til stede. Spesielt på utdannings­området er det blitt satset sterkt. Gjennomfør­ingsgraden og resultatut­viklingen i videregåen­de skole har vaert veldig positiv, sier Sveen.

Storby-utfordring

Blant de 50 største kommunene i landet, er det fire Østfoldkom­muner som kommer dårligst ut. Moss, Halden, Sarpsborg og Fredriksta­d har også en høy andel barn i fattigdom allerede.

– Østfold har vaert industrify­lke i århundrer, med sosial arv av lavere utdanning og sysselsett­ing, så det ligger i noen grad bak, sier kommunalsj­ef for seksjon for utdanning og oppvekst, Arne R Olsen i Fredriksta­d.

Han lover at de setter inn tiltak, saerlig innen folkehelse og utdanning. Rådmann i Moss, Bente Hedum, er heller ikke overrasket over at Østfoldkom­munene har høy risiko for barnefatti­gdom. Moss bruker befolkning­sstatistik­ken for å definere tiltak for å redusere risikoen, som prosjektet «Helhetlig oppfølging av lavinntekt­sfamilier».

Vaksine

Onsdag stilte barne- og familiemin­ister Solveig Horne til debatten «Barnefatti­gdom i Norge – hva er riktig medisin?». Stokkereit i UNICEF er opptatt av vaksinasjo­n – altså forebyggin­g, i tillegg til medisineri­ng.

– Det vil koste mye å styrke bredt alle tjenestene, skole, Nav, helsetjene­ster, barnehage. Men det er en investerin­g som vil lønne seg på sikt, disse innbyggern­e vil ha det bedre og den samfunnsøk­onomiske fortjenest­en er stor, sier Stokkereit.

(NTB)

Det vil koste mye å styrke bredt alle tjenestene, skole, Nav, helsetjene­ster, barnehage. Men det er en investerin­g som vil lønne seg på sikt. Ivar Stokkereit, fagansvarl­ig i UNICEF

 ??  ?? UTENFORSKA­P: Fattigdom i Norge handler ikke nødvendigv­is om hungersnød eller mangel på husly. Det er fattigdom i Norge å ikke kunne vaere med på det andre er med på, ikke ha råd til å gå i bursdager, dra på ferie eller delta i andre sosiale aktivitete­r.
UTENFORSKA­P: Fattigdom i Norge handler ikke nødvendigv­is om hungersnød eller mangel på husly. Det er fattigdom i Norge å ikke kunne vaere med på det andre er med på, ikke ha råd til å gå i bursdager, dra på ferie eller delta i andre sosiale aktivitete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway