Varden

Ap lover 3.000 flere laerere til de yngste elevene

Arbeiderpa­rtiet lover 3.000 flere laerere til elevene på 1.–4. trinn dersom de vinner valget.

- OSLO Birgitte Iversen, NTB

En betydelig økning i antall laerere for de yngste elevene var blant Aps hovedpunkt­er da partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Trond Giske la fram partiets valgløfter på Nordpolen skole i Oslo onsdag morgen.

– Vil vil sørge for 3.000 flere laererårsv­erk. 1.000 av dem er for å holde tritt med elevvekste­n fremover, men 2.000 kommer på toppen som en reell styrking av kvaliteten, fortalte Aps nestleder og skolepolit­iske talsmann Trond Giske.

Aps skoleløfte består av 18 tiltak. Partiet lover blant annet en kraftig satsing på yrkesfag og lover å gjøre laeringen i skolen mer praktisk. Alle kvalifiser­te søkere på yrkesfag garanteres laereplass innen 2021. Ap lover også et løft for skolehelse­tjenesten og at hver eneste skole skal ha tilgjengel­ig helsesøste­r hver dag. Innføring av nasjonale kvalitetsk­rav i Skolefriti­dsordninge­n (SFO) etter modell av osloskolen­s Aktivitets­skole-ordning (AKS) samt å innføre psykisk helse i pensum, er blant andre tiltak.

Pris: 4 milliarder kroner

– Dette er det mest ambisiøse, omfattende og konkrete skolepolit­iske programmet Ap noensinne har lagt fram, kanskje også mer ambisiøst enn noe annet parti, uttalte Giske.

Partiet har beregnet at alle tiltakene vil koste i overkant av 4 milliarder kroner. Laererløft­et alene vil koste rundt 2 milliarder.

– Det er dette man sier ja til hvis man sier nei til høyresiden­s skattekutt. Vi mener det er en mye bedre investerin­g i Norges fremtid enn å gjøre mangemilli­ardaerer til nullskatty­tere, sa Giske.

På gli med laerernorm

Ap vil innføre en norm for laerertett­het for 1.– 4. klasse, men Giske sier partiet foreløpig ikke har beskrevet i detalj hvor mange elever det skal vaere per laerer, fordi de vil utarbeide normen i samarbeid med partene i Skole-Norge.

– Det viktigste er at hver laerer får en håndterlig elevmasse, sier han.

Tidligere i år fikk Ap kritikk fra blant annet Utdannings­forbundet, SV og KrF for bare å ville forplikte seg til en laerernorm på kommuneniv­å, og bare for 1. til 4. klasse. Giske sier at Ap nå er åpen for å se på ulike måter å utforme en laerernorm på, blant annet ved å se på en kombinasjo­n av en norm på skolenivå og kommuneniv­å.

– Vår satsing stemmer overens med de andre partiene som har gått inn for en norm. De har antydet 15 elever per laerer, og det vi foreslår, oppfyller en sånn mulig norm. Det store skillet går mellom Frp og Høyre, som mener flere laerere ikke er viktig og ikke virker, og oss som mener mer tid for å kunne se den enkelte elev, er veldig viktig, sier Giske.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? LOVER FLERE LAERERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre la fram Arbeiderpa­rtiets skoleløfte­r for de neste fire årene på Nordpolen skole i Oslo onsdag.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX LOVER FLERE LAERERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre la fram Arbeiderpa­rtiets skoleløfte­r for de neste fire årene på Nordpolen skole i Oslo onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway