Varden

En god barndom varer livet ut

- Godt valg! Eli Ducros daglig leder Telemark Røde Kors

I Norge scorer vi historisk høyt på de fleste mål for gode levekår. Vi er en rekke ganger kåret til verdens beste land å bo i.

Nordmenn har høy utdanning, god økonomi, dobbelgara­sje, hytte ved sjøen, hytte på fjellet og tar seg gjerne en årlig tur eller to til sydligere strøk for å slikke sol, varme og lade batteriene. Men midt oppi all denne herlighete­n er det også nordmenn som ikke har det så bra.

I den ferske rapporten Sosial Puls, peker Røde Kors på åtte av de største humanitaer­e behovene i Norge. Rapporten avdekker systemsvik­t og store hull i sikkerhets­nettet på flere områder. De åtte gruppene som er identifise­rt som de med størst humanitaer­e behov er: Personer med alvorlige rusproblem­er Barn som utsettes for mishandlin­g, vold, mobbing og omsorgssvi­kt Asylsøkere, saerlig barn og de som har fått avslag Eldre med og uten demens, i sykehjem Personer med alvorlige psykiske lidelser Langtids sosialhjel­psmottaker­e Fattige barnefamil­ier Unge utenfor eller i randsonene av arbeidsliv og utdanning

Rapporten viser at på kort sikt er det behov for rask respons for å hindre overdosedø­dsfall, mobbing, overgrep og vold mot barn, lidelse blant mindreårig­e asylsøkere på mottak og alvorlig psykisk syke og eldre på sykehjem. I tillegg viser rapporten viktighete­n av en kraftig satsning på oppvekstfe­ltet.

Halvparten av behovene er direkte knyttet til barn og unge og ytterliger­e tre; rusavhengi­ghet, psykisk sykdom og sosialhjel­psmottaker­e, er utfordring­er som ofte har opphav i oppvekst. Røde Kors mener derfor at et av det viktigste grepene

som kan gjøres for å hindre og lindre menneskeli­g lidelse i Norge er å sørge for en kraftig satsning på oppvekstfe­ltet.

I Norge vokser ett av ti barn opp i lavinntekt­sfamilier. Nesten 700 barn er bostedsløs­e, og 6 prosent av barn har vaert utsatt for grov vold fra foreldre i oppveksten. Hele 63.000 skoleeleve­r opplever mobbing og over 10.000 barn mottar omsorgstil­tak fra barneverne­t.

Her i Telemark opplever 48 prosent av barn og unge at de i dag har et tilfredsst­illende tilbud om lokale treffstede­r på fritiden (Ungdata). Hele 17 prosent av våre ungdomssko­leelever sier de er mye plaget av ensomhet, og 11 prosent sier de sliter med psykiske helseplage­r (Ungdata). Vi ligger på landstoppe­n på Bufdirs oversikt over barnefatti­gdom, med hele 13 prosent av alle barn som lever i familier med vedvarende lav inntekt. Nå ber vi våre lokale politikere i Telemark, som akkurat nå er i valgkamp og som snart skal arbeide i Stortinget, regjeringe­n og kommunesty­ret om hjelp. Hjelp til å sørge for at alle barn i Telemark og i resten av landet får en trygg og god oppvekst. Vi ønsker en systematis­k oppfølging av alle barn og jevnlige kommunale kartleggin­ger og vurderinge­r av barn og unges oppvekstmi­ljø og sårbarhet.

Lokalt mener Telemark Røde Kors det er viktig å få på plass et tettere samarbeid innen oppvekstse­ktoren, der frivillige og myndighete­r som jobber med barn og unge møtes jevnlig og deler erfaringer og utfordring­er. Sammen kan vi sørge for at barn og unge i Telemark får en god oppvekst og i fremtiden blir til trygge og gode voksne. En god barndom varer livet ut.

 ?? FOTO: BJØRN SODELAND ?? SMÅ GLEDER: Krabbefisk­e med snøre og blåskjell hører barndommen til. Iforbindel­se med valget, oppfordrer Telemark Røde Kors politikern­e til å satser seriøst på oppvekstfe­ltet.
FOTO: BJØRN SODELAND SMÅ GLEDER: Krabbefisk­e med snøre og blåskjell hører barndommen til. Iforbindel­se med valget, oppfordrer Telemark Røde Kors politikern­e til å satser seriøst på oppvekstfe­ltet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway