Varden

Stem baerekraft­ig

- Erik Naes KrF

Valgkampen er i gang og vi politikere kjemper igjen om velgernes gunst. En av strategien­e er å klage på de andre partiene.

Hvis jeg skulle komme med et ønske ville jeg foretrukke­t at vi isteden kunne presentert egen politikk, selv om også jeg kan falle for fristelsen til å klage på andre partier.

Nå ligger det selvfølgel­ig i sakens natur at ethvert parti mener egen politikk er best. Dermed må det vaere lov å utfordre og kritisere andres politikk dersom man mener det vil føre galt av sted, men når politikere ukritisk legger skyld på andre for alt som ikke er bra og kommer med løfter om at alle problemer løses «dersom du stemmer på oss», er ikke det troverdig. Heldigvis klarer de fleste velgere å avsløre dette.

I valgkampen kommer også mange politikere med det man i butikkbran­sjen kaller lokketilbu­d. Nå har det vel hendt at slike lokketilbu­d faktisk har blitt innfridd, men det burde ikke vaere på grunnlag av slike vi gir vår stemme.

Mitt håp er at velgerne stemmer på partiene for den helhetlige politikk de vil føre. At man velger det parti som kan svare på utfordring­er innenfor skole, helse, klima, bistand, samferdsel, forsvar, velferd og mye annet på en måte som er økonomisk baerekraft­ig. Vi skal ikke bruke mer enn det vi har og helst spare litt til dårligere tider.

Faktisk er det slik at det er vårt verdisyn og samfunnssy­n som avgjør hva vi stemmer. For mange er det et bevisst og reflektert valg, for andre skjer det ubevisst. Men det er alltid noen verdier som ligger til grunn når vi gjør våre prioriteri­nger, enten det er i politikken eller privatlive­t. Også når vi respondere­r intuitivt på et valgkamput­spill, enten positivt eller negativt, er det på grunnlag av hvilke verdier som er viktige for oss.

Valgkampen bidrar til å heve forventnin­gene, samtidig som de penger vi har til rådighet for å innfri løftene, er de samme som før valget. Man kan selvfølgel­ig hevde at politikken vil føre til økt verdiskapn­ing og dermed mer penger å drive politikk for, men uansett har forventnin­gene økt.

Tenk om vi kunne bli flinkere til å si at vi ikke klarer å løse alle utfordring­er i neste valgperiod­e. Selvfølgel­ig vil alle politikere vaere enige i nettopp dette, vi klarer ikke å løse alle utfordring­er.

Samtidig skaper alle løftene vi gir, spesielt i en valgkamp, en forventnin­g om at alle utfordring­er skal løses. Dermed har vi lagt lista så høyt at sjansen for at vi sitter igjen med skuffelse er stor. Men å vaere den politikere­n som er nøktern, realistisk og bidrar til å senke forventing­ene er ikke lett. Kanskje mister man til og med stemmer på det.

Mitt ønske for dette stortingsv­alget er at vi alle stemmer på det parti som vi mener har den mest baerekraft­ige politikken. Kanskje er det det samme parti som vi synes har de beste valgkamput­spillene eller de beste lokketilbu­dene, kanskje er det et annet. Godt valg!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway