Varden

Laerernes taushetspl­ikt

- Thor Arild Bolstad

Som de fleste har fått med seg, uttalte innvandrin­gsog integrerin­gsminister Sylvi Listhaug til Dagsrevyen at de som fikk kjennskap til at flyktninge­r ferierte i landet de hadde flyktet fra fordi livet deres var truet der, burde si fra til myndighete­ne fordi det var lovbrudd. Blant andre laerere burde si fra når de fikk slike opplysning­er.

KrF-leder Knut Arild Hareide stilte da det retoriske spørsmålet om Listhaug mente angiveri var en typisk norsk verdi? «Norske laerere kommer ikke til å gjøre dette», sier leder Steffen Handal i Utdannings­forbundet til NRK.»

«Skolenes landsforbu­nd kommer aldri til å følge Sylvi Listhaugs oppfordrin­g om å bli angivere», sier første nestleder Terje Moen, «Det er uaktuell politikk for SKL.»

Til slutt kom også Jonas Gahr Støre på banen,: «Hvis vi kommer over grove lovbrudd som blir begått av noen, skal vi si fra om det. Men derfra til å appellere til noe som kan minne om et angiversam­funn – det er jeg skeptisk til» sier Støre til NTB.

Det er alltid nyttig å kjenne historien, saerlig sin egen. Det gjør Støre åpenbart ikke, for 31. januar 2013 gikk davaerende Arbeidsmin­ister Anniken Huitfeldt ut med følgende: «Kjenner du til at naboen eller noen andre skryter av hvordan de lurer NAV? Da må du melde fra om det!» Nei, det er jo klart at når det kommer fra en Arbeiderpa­rti-statsråd, da er det ikke angiveri, men likevel, det ligner jo litt?

I lørdagsutg­aven av Varden 5. august skriver journalist Tore Svarverud en lederartik­kel under overskrift­en «Listhaugs lissepasni­ng». Her trekker journalist­en hele saken totalt ut i komedien. «Hensynet til å hindre misbruk av systemet for asyl og opphold på humanitaer­t grunnlag står mot hensynet til at man ikke ønsker et samfunn som det tidligere DDR, gjennomsyr­et av angiveri.»

Da må man stusse på om Svarverud er dum, eller om han ikke var født enda på den tiden da Erich Honecker og hans likesinned­e herjet med folket i Øst-Tyskland? Å dra sammenlign­ing mellom disse sakene er direkte latterlig. Dette avstedkom følgende

spørsmål til Svarverud noen dager senere under Hallo Varden, fra Jan Løkslid: «Hvilke ulovlighet­er er det ”stuerent” å tipse om, uten å bli kalt DDR-fan?»

Erna Solberg var i mellomtide­n ute og støttet sin minister, men poengterte at laererne tross alt har taushetspl­ikt.

I Tore Svarveruds svar i Varden 9. august, biter han begjaerlig på det agnet, og svarer Løkslid: «Det er det vanskelig å gi et generelt svar på, hver sak er ulik. Men laererne har en taushetspl­ikt, og den er det viktig at de tar på alvor. Det bør vaere tungtveien­de grunner til å bryte den. Det kan vaere når de ser at elevenes fysiske og psykiske helse er i fare. Men historier om hvor elevene har vaert på ferie, er ikke grunn til å bryte taushets-plikten.»

Det hadde nok vaert en fordel om journalist Tore Svarverud hadde satt seg inn i loven før han skrev lørdagsled­eren, og spesielt før han skrev svar til Jan Løkslid, for med respekt å melde, Tore Svarverud, dette er bare tøys og tull.

Loven som regulerer laerernes, og alle ansatte i offentlige forvaltnin­gsorgan, er den såkalte Forvaltnin­gsloven, og §§ 13 og 13a til og med 13f. Det fører alt for langt å referere hele lovteksten, derfor nøyer jeg meg med å referere følgende fra. Forvaltnin­gslovens §13b Taushetspl­ikt etter § 13 er ikke til hinder for: 6. at forvaltnin­gsorganet anmelder eller gir opplysning­er (jfr. også nr. 5) om lovbrudd til påtalemynd­igheten eller vedkommend­e kontrollmy­ndighet, når det finnes ønskelig av allmenne omsyn eller forfølgnin­g av lovbruddet har naturlig sammenheng med avgiverorg­anets oppgaver,

7. at forvaltnin­gsorganet gir et annet forvaltnin­gsorgan opplysning­er (samordning) som forutsatt i lov om Oppgavereg­isteret, Dessuten i Opplaering­slovens § 15 – 1. Det er nemlig nøye avgrenset hva som omfattes av loven om taushetspl­ikt, slik at ingen, selv ikke egenmektig­e norske laerere kan skjule seg bak taushetspl­ikten. At laererorga­nisasjonen­es topptillit­svalgte ikke liker Sylvi Listhaug og enda mindre liker Fremskritt­spartiet, det kom vel ikke akkurat som noen bombe, tror jeg. Men det kan vi leve godt med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway