Varden

Politi-razziaen der alt gikk galt

Politimann­en fikk tips om et innbrudd fra en kriminell, og lot tysteren vaere med på razzia hjemme hos mannen de pågrep.

- NOME ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

Arnt Erik Brøndbo (43) i Flåbygd får erstatning fra politiet etter en husransake­lse der alt gikk galt.

Vi beklager sier politiinsp­ektør Skule Worpvik.

Nå har Arnt Erik Brøndbo (43) fra Flåbygd fått 150.000 kr i erstatning fra politiet etter husundersø­kelsen der alt gikk galt.

Tysteren fikk hjelp av politimann­en som ledet husransake­lsen til å fjerne en verdifull motorsykke­l, og påstår selv at han fikk ta med seg gjenstande­r som var tyvgods de hadde stjålet sammen.

– Her var det mye som gikk galt, sier politiinsp­ektør Skule Worpvik, leder av felles kriminalen­het ved politiet i Telemark.

–Lagde«enfelle»

– Ransakinge­n framstår som naiv og uprofesjon­ell, fastslår Spesialenh­eten for politisake­r etter å ha etterforsk­et saken.

Tysteren har overfor Spesialenh­eten forklart at han lagde «en felle» for Brøndbo i samarbeid med politimann­en. Brøndbo mener selv han ble offer for en iscenesatt politiprov­okasjon for å få han pågrepet.

– Jeg hadde aldri tenkt å gjøre det innbruddet, men han (tysteren) maste på at jeg skulle gjøre det, sier Brøndbo.

Tysteren hevder selv at han hadde en avtale med politimann­en om å få Brøndbo til å gjøre innbruddet og selv «fordufte fra åstedet». Som gjenytelse skulle han få tilbake førerkorte­t politiet hadde beslaglagt.

Da Brøndbo kom ut fra innbruddet i Ulefoss kraftstasj­on sto politiet og ventet på han. Tysteren var borte, han dro sammen med en kamerat hjem til Brøndbo og skal ha begynt å fjerne verdisaker fra hjemmet hans før politiet ankom.

– Det var en ulovlig politiprov­okasjon, og beslaget fra husransake­lsen hos Brøndbo havnet hos et familiemed­lem til politimann­en som ledet den, sier Brøndbos advokat Tollef Skobba.

Tapte store verdier

Advokatful­lmektig Augund Krogh har beregnet verdien av tapet etter husransake­lsen til 872.000 kroner. Det ble borte en bil, en motorsykke­l og store mengder verdifullt spesialver­ktøy.

Beslaget havnet ifølge Spesialenh­etens etterforsk­ing «i en haug i hallen» hos et firma et naert familiemed­lem av politimann­en driver.

Politiet aksepterer kritikk for at de ikke registrert­e og sikret beslaget. Det er ikke mulig å spore hvor det ble av Brøndbos eiendeler.

Noe ble solgt, noe ble kastet på dynga. En mann har senere fått bot for heleri av motorsykke­len, en Honda 450.

Da Arnt Erik Brøndbo kom hjem et drøyt halvår senere, etter varetekt og soning av en dom, var huset tomt.

– Alt var borte, til og med klaerne mine. Det eneste som var igjen var en seng uten madrass og et stuebord, sier Brøndbo.

– Husransake­lsen og beslaget ble ikke gjort etter gjeldende retningsli­njer. Tipseren skulle ikke ha vaert med på husransake­lsen eller fått hente ut gjenstande­r. Men vi ser ikke på det som skjedde i forkant som en politiprov­okasjon, sier Skule Worpvik.

Avviser provokasjo­n

Politiet ser på forløpet til pågripelse­n som et tips til politiet, ikke en provokasjo­n politiet tok initiativ til. Politimann­en nekter for at han iverksatte noen provokasjo­n.

I ettertid har det vaert umulig å fastslå, det finnes ingen etterprøvb­are registreri­ng av kontakten mellom politiet og kilden. Aksjonen var ikke klarert med høyere politimynd­ig-

het slik den skulle vaert, og de involverte vurderte aldri tysterens motiver. Det fastslår Spesialenh­eten var «kritikkver­dig».

– Det er kritikkver­dig at det ved planleggin­g av aksjonen ikke ble gjort vurderinge­r av Xs (navnet på tysteren) troverdigh­et, motiv og hvordan tjenesteme­nnene skulle forholde seg til Xs rolle ved gjennomfør­ing av tyveriet og under ransakinge­n av Brøndbos bolig, heter det i Spesialenh­etens vurdering.

Politimann­en nekter for at han som vederlag hadde lovet tysteren at han skulle få førerkorte­t tilbake.

Det finner heller ikke Spesialenh­eten bevist, men mener at det «kan oppfattes som en fordel som har karakter av å vaere vederlag» at han fikk vaere med på husundersø­kelsen og ta med ting han mente han hadde rett på. Politiet har aldri aksepterte summen på over 872.000 kroner, de mener at gjenstande­r kan ha forsvunnet fra Brøndbos hjem av andre årsaker enn feil politiet har gjort.

Godtok erstatning

Politiet tilbød Brøndbo 150.000 kr i erstatning, som er det meste politiet lokal kan tilby, som et forlik. Hvis han hadde krevd mer måtte saken behandles av Justisdepa­rtementet. Under tvil aksepterte Brøndbo dette tilbudet.

– Det viktigste for meg var ikke pengene, men at politiet må stå til rette for det de har gjort. De må ta ansvar for sitt skitne spill, sier Arnt Erik Brøndbo.

Spesialenh­eten har «under tvil kommet til at det ikke skal reageres med straff» mot politimann­en som ledet den kritikkver­dige aksjonen, fordi han var ung og uerfaren på det tidspunkte­t han gjorde feilvurder­ingene.

Politiet i Telemark har reagert med tjenesteme­ssige reaksjoner både overfor han og andre polititjen­estemenn som var med på aksjonen.

I etterkant har politiet gått gjennom rutinene sin for behandling av kilder og informante­r, og regelverke­t rundt husundersø­kelser og behandling av beslag.

– Vi beklager det som har skjedd. Saken har ført til en omfattende gjennomgan­g av rutiner hos oss, sier Skule Worpvik.

 ??  ?? FIKK ERSTATNING: Arnt Erik Brøndbo fikk erstatning av politiet etter den «naive og uprofesjon­elle» husransake­lsen politiet gjorde hjemme hos han. Her sammen med sine advokater, Augund Krogh
FIKK ERSTATNING: Arnt Erik Brøndbo fikk erstatning av politiet etter den «naive og uprofesjon­elle» husransake­lsen politiet gjorde hjemme hos han. Her sammen med sine advokater, Augund Krogh
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ??
FOTO: JON-INGE HANSEN
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? og Tollef Skobba.
FOTO: JON-INGE HANSEN og Tollef Skobba.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway