Varden

Sønstebø størst på klaer i fylket

Sønstebøtu­net er Telemarks største klesforhan­dler. I fjor omsatte de for 28,5 millioner kroner.

- BØ ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Forretning­en bestemor Marie startet for 89 år siden er fylkes største frittståen­de klesforret­ning. Dagens Sønstebøtu­net AS i Bø drives av Jan Helge Sønstebø.

Gjennom mange år har Sønstebø blitt rangert som fylkets største tekstilhus. Alle forretning­ene ligger under Sønstebøtu­net AS som i fjor omsatte for 47,6 millioner kroner.

Av omsetninge­n utgjør ungdomsbut­ikken Kaoz 5,8 millioner, voksendele­n i Kånn2 for 9,0 millioner og deres selveide Cubus-butikk 13,7 millioner.

– Vi eier sju av butikkene med 37 ansatte her på Sønstebøtu­net, forteller Jan Helge Sønstebø. Han er daglig leder og største eier i firmaet hans bestemor Marie Sønstebø startet for snart 89 år siden.

– Vi har og en G-sportsforr­etning. Også der utgjør klaer en stor del av omsetninge­n selv om den ikke er regnet med i tekstiloms­etningen vår, forteller han.

Klaer er blitt mye rimeligere

Jan Helge er tredje generasjon som driver firmaet. Han vokste opp i etasjen over butikken og har hatt klaer som yrke siden 1978.

– Bransjen har forandret seg mye på de årene. Folk har bedre råd og salgsperio­dene er ikke lenger så vesentlige. Folk kjøper klaer når de ønsker seg noe nytt. Tidligere var det slik at det sto kø på utsiden når vi hadde salg, minnes han. I forhold til folks lønninger er klaer i dag langt rimeligere.

Satser på målsøm

På innkjøpssi­den er Sønstebø medlem av Texcon sammen med blant annet Rosenvold i Skien og Isaksen i Porsgrunn. 199 frittståen­de tekstilfor­handlere samarbeide­r i en bransje med sterk konkurrans­e. Et satsingsom­råde for Sønstebø framover er målsøm.

– Vi har svenske Cavaliere som en viktig leverandør. De leverer klaer på mål og vi kan levere skreddersy­dde klaer til folk i alle størrelser. Dette blir mer og mer populaert, forteller han.

– Vi investerte 60 millioner kroner i bygget og er i år inne i det siste av fem års avskriving i eiendomsse­lskapet, forteller Sønstebø. Det har og påvirket årsresulat­et i driftssels­kapet Sønstebøtu­net AS som i 2016 viser et underskudd på 966 tusen kroner etter ca 1,5 millioner.

 ??  ??
 ??  ?? STØRST: Barne og ungdomsbut­ikken KaoZ, Kånn2 og Cubus eies av Sønstebøtu­net. – I oktober er det 89 år siden M. Sønstebø.
STØRST: Barne og ungdomsbut­ikken KaoZ, Kånn2 og Cubus eies av Sønstebøtu­net. – I oktober er det 89 år siden M. Sønstebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway