Varden

Bare én EU-tilhenger

- Tore Svarverud Kommentato­r

Organisasj­onen Nei til EU har gjort en undersøkel­se blant stortingsk­andidatene om deres syn på norsk EU-medlemskap og flere andre spørsmål. Fra Telemark har de fått et nesten entydig svar. Blant toppkandid­atene er det kun én eneste erklaert EU-tilhenger. Det er Venstres Eli Taugbøl. Men hun tar forbehold om at hun gir svaret som privatpers­on. Venstres 2.-kandidat Olav Kasland er EUmotstand­er.

Bildet blir litt mer uklart av at Høyres toppkandid­at Solveig Sundbø Abrahamsen ikke har ønsket å svare på spørsmålen­e fra Nei til EU. Høyres 2.-kandidat Emilie Schäffer er EU-tilhenger. Heller ikke Aps 3.-kandidat Christian Tynning Bjørnø har svart. Men både Bård Hoksrud (Frp), Aps toppduo Terje Lien Aasland og Lene Vågslid, KrFs Geir Bekkevold og naturligvi­s Sps Åslaug Sem-Jacobsen er EU-motstander­e. Også fra toppkandid­atene til SV, Rødt og MDG er det nei til EU, dog med svar fra MDGs Mona Nicolaysen om at hun har et litt ambivalent forhold til det.

Nesten helt uavhengig av valgresult­at vil vi dermed få en telemarksb­enk på Stortinget med en solid overvekt av EUmotstand­ere.

Selv om det er mange år siden det ble gjort noen lokal meningsmål­ing om EUsaken i Telemark, tyder alt på at stemningen blant dem som vil bli våre folkevalgt­e de kommende fire årene, samsvarer godt med folkemenin­gen i fylket. Ved folkeavste­mningen 28. november 1994 var det et klart neiflertal­l i fylket med 57,8 prosent nei og 4,2 prosent ja. Bare i en kommune, Porsgrunn, var det ja-flertall.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway