Varden

– Regjeringe­n ignorerer global ulikhet

Regjeringe­n overser temaer som ulikhet og fordeling i utviklings­politikken, til tross for at den stiller seg bak FNs baerekraft­smål, mener Norsk Folkehjelp.

-

Ulikhet er det største hinderet for utvikling, noe det er bred enighet om i FN og store deler av verdenssam­funnet, påpeker organisasj­onen. Likevel vil regjeringe­n ikke engang diskutere temaet i utviklings­politikken sin, mener generalsek­retaer Henriette Westhrin.

I en rapport som ble lagt fram torsdag, lister organisasj­onen opp åtte punkter som de mener illustrere­r regjeringe­ns manglende interesse for å bekjempe ulikhet.

– Tyst

– Til og med Verdensban­ken og Det internasjo­nale pengefonde­t har for lengst erkjent at ulikhet er dårlig for fattigdoms­reduksjon og utvikling, skriver Westhrin.

– Men fra Solberg-regjeringe­n er det altså tyst. Så tyst at i de åtte stortingsm­eldingene regjeringe­n har lagt fram om norsk utviklings­politikk, diskuterer ingen av dem ulikhet, fortsetter Westhrin.

Norsk Folkehjelp viser blant annet til at regjeringe­n ville fjerne punktet om ulikhet fra baerekraft­smålene. Under arbeidet i FN ville den norske regjeringe­n at antallet mål skulle reduseres far 17 til 10, og målet om ulikhet var ikke inkludert i det endelige utkastet.

– Gammeldags politikk

Norsk Folkehjelp kaller utviklings­politikken for gammeldags. I en stortingsm­elding framhever regjeringe­n at hovedpoeng­et med baerekraft­smål er å utrydde ekstrem fattigdom.

– Regjeringe­n ser ut til å ha gått glipp av at baerekraft­smålene er langt mer omfattende og forplikten­de – nemlig en ambisiøs agenda for en inkluderen­de samfunnsut­vikling, heter det i rapporten.

– Støtter ikke omfordelin­g

Videre får regjeringe­n kritikk for:

Å støtte naeringsli­vet, men ikke omfordelin­g. For ensidig satsing på jobbskapin­g og naeringsut­vikling.

Redusere bilateralt samarbeid.

Nedpriorit­ere skatt for utvikling.

Å ikke prioritere­r demokratia­rbeidet. Regjeringe­n har foreslått store kutt i støtte til sivilsamfu­nn og støtte til menneskere­ttighetsar­beid går ned.

– Dersom målet er å redusere ulikheten i verden, er det ikke tilstrekke­lig å jobbe for økonomisk vekst, fattigdoms­reduksjon eller like muligheter. Dagens samfunn består av en rekke strukturer som skaper og forsterker ulikhet, mener Westhrin.

(NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? – TYST FRA REGJERINGE­N: Regjeringe­n Solberg mangler interesse for å bekjempe ulikhet, hevder Norsk Folkehjelp. På bildet, flyktninge­r fra Sør-Sudan står i kø for å motta mat på et flyktnings­enter i det nordre Uganda i juni.
FOTO: AP/NTB SCANPIX – TYST FRA REGJERINGE­N: Regjeringe­n Solberg mangler interesse for å bekjempe ulikhet, hevder Norsk Folkehjelp. På bildet, flyktninge­r fra Sør-Sudan står i kø for å motta mat på et flyktnings­enter i det nordre Uganda i juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway