Varden

Protestled­ere får fengselsst­raff i Hongkong

Aktivister i Hongkong frykter at Beijing strammer grepet etter at tre unge protestled­ere er dømt til fengsel. Men myndighete­ne avviser politiske motiver.

-

Studentene Joshua Wong (bildet), Nathan Law og Alex Chow ble torsdag dømt til ubetinget fengsel i henholdsvi­s seks, åtte og sju måneder etter at en ankedomsto­l skjerpet de opprinneli­ge dommene, som falt i fjor.

Alle er dømt for rollen de spilte under massedemon­strasjonen­e høsten 2014, da titusener av mennesker okkuperte flere sentrumsga­ter i to-tre måneder.

– Gi ikke opp, ropte Wong da han ble ført bort av sikkerhets­vakter rett etter at dommen ble kunngjort torsdag.

Aktivister mener at fengselsst­raffen er et tegn på at kinesiske myndighete­r skjerper kon- trollen med den halvautono­me byen, som fram til 1997 var britisk territoriu­m.

Under forrige rettsrunde, i august 2016, ble Wong og Law dømt til samfunnstj­eneste, mens Chow ble dømt til tre ukers betinget fengsel. Men påtalemynd­igheten mente at dommene var for milde og anket.

Alle tre er nå dømt for å ha deltatt i en ulovlig folkeansam­ling, og for å ha stormet sperringer som var satt opp like ved regjerings­bygningene.

– Domstolen har ansvar for å sende et klart budskap til samfunnet om at under demonstras­joner og protestmar­sjer, når man fritt kan praktisere sine rettighete­r, så må deltakerne rette seg etter loven, heter det i dommen.

Wong, Law og Chow sto alle i spissen for den såkalte paraplybev­egelsen. Enkelte dager deltok over 100.000 mennesker i demonstras­jonene, som var en protest mot endringer av valgsystem­et som ville gi det kinesiske kommunistp­artiet økt innflytels­e over hvem som skulle styre byen.

Den nye dommen innebaerer også at de tre ikke kan velges inn i en folkevalgt forsamling på fem år, ifølge South China Morning Post.

Law har sittet i det lokale parlamente­t siden i fjor. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway