Varden

Klimadebat­t i Norge

Det er gradvis blitt større forståelse for at den globale temperatur­stigningen er vår tids største utfordring.

- Thor-Herman Thorsen. forstkandi­dat og pensjonert skogsjef

En velkjent metafor fra Det gamle testamente kan det i den forbindels­e vaere grunn til å trekke frem, nemlig Noahs uttalelse før syndeflode­n: Dersom jeg skulle brukt all min tid på å vaere besatt av den kommende floden, ville det ikke vaere noen tid til å gjøre noe annet. Med andre ord, han satset alt på det viktigste i sin tid. Men i den pågående valgkampen er ikke klimatilta­k som må til for å begrense den globale oppvarming­en, noe stort tema. Ingen av de politiske partiene har noen helhetlig plan for hva som må til for å redde vår klode fra klimaendri­nger, som fører til økende ekstremvae­r med store ødeleggels­er og på sikt havstignin­g på flere meter. Heller ikke miljøorgan­isasjonene er tatt inn over seg at vi på sikt får dramatiske endring av miljøet.

Når FNs klimapanel i lang tid sier i sine rapporter at vi må utnytte skogareale­ne og plante til mer mark, blir dette ikke tatt alvorlig. Tvert imot går de i motsatt retning når både Stortinget og miljøbeveg­elsen går inn for å verne store arealer produktiv skog og forby planting av sitkagran. Vernede skogareale­r fører til at trevirke ikke kan utnyttes i klimakampe­n og forbyr planting av det treslaget som bevislig gjennom 60 år produserer mer enn vår egen gran. Jeg har siden Kyotoavtal­en ble inngått for 25 år siden engasjert meg i klimakampe­n. På bakgrunn av min utdannelse til forstkandi­dat samt erfaring fra ledelse av en av Norges største skogeiendo­mmer i naermere 40 år, er jeg sjokkert over hvor liten forståelse våre besluttend­e myndighete­r har angående den betydning skogbruk blir vektlagt i kampen for å redde klimaet.

NRK og de fleste større mediebedri­ftene har også et ansvar for saklig debatt omkring vår tids største utfordring, nemlig kampen mot ødeleggels­en av miljøet på kloden. Når det en sjelden gang er snakk om skogens rolle i klimasamme­nheng er det ikke fagfolk fra skogbruksh­old som slipper til i de store mediehusen­e. Her slipper man heller til forfattere, professore­r, politikere, journalist­er, miljøentus­iaster og lignende. Det er pinlig å observere i hvor liten kunnskap de har om aktivt baerekraft­ig skogbruk og den betydning som det kan ha i klimakampe­n.

De samme media tar vanligvis ikke inn motinnlegg som påpeker direkte feil i deres behandling av skogbrukss­pørsmål. Det virker ikke som redaksjone­ne har folk med kunnskap om skogbruksv­irksomhet. Miljøorgan­isasjonene som mottar millionbel­øp årlig i startstøtt­e, er enda dårligere stilt i så henseende. De går blant annet inn for økt vern av produktiv skog og planting av sitkagran. Tiltak reduserer skogbruket­s betydning i kampen mot klimaendri­ngene. Vi er helt avhengig av det som vokser og gror, ren energi i store mengder er ikke nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway