Varden

Hvem gjør Norge 100 % fornybart?

Før høstens stortingsv­alg må partienes kandidater i Telemark svare på hvilke konkrete tiltak de vil gjennomfør­e for å fase ut all fossil energi.

- Marius Holm leder i ZERO Anja Bakken Riise leder i Framtiden i våre hender

Klimadebat­ten i Norge har altfor lenge handlet om langsiktig­e mål og prosentvis­e kutt. Verdens klima er i endring. Hovedgrunn­en er bruk av fossile energikild­er som øker konsentras­jonen av CO2 i atmosfaere­n.

Verden har gjennom Parisavtal­en blitt enige om å holde temperatur­stigningen godt under to grader. Skal vi lykkes med det, holder det ikke lenger med gradvise utslippsku­tt der vi kun iverksette­r de minst kostbare kuttene først. Verdens totale budsjett for hvor mye karbon vi kan slippe ut er i ferd med å bli brukt opp. Målet kan derfor kun nås dersom vi faser ut all bruk av fossil energi.

Norske politikere har lenge vaert flinke til å sette ambisiøse klimamål, men betrakteli­g dårligere til å gjennomfør­e tiltak som bidrar til at målene faktisk nås. Klimapolit­ikken framstår i tillegg som langt mer komplisert enn nødvendig, gjennom komplekse formulerin­ger, som kan fremmedgjø­re selv de mest politiske interesser­te.

Når fristen for målene naermer seg, erstattes de raskt av nye mål - enda lengre frem i tid. I årets valgkamp bør derfor stortingsk­andidatene ta stilling til hvilke konkrete tiltak de vil stemme for i stortingsp­erioden for å nå målet om å gjøre Norge 100 prosent fornybart.

ZERO og Framtiden i våre hender har derfor utfordret førstekand­idatene fra de ni største partiene i alle Norges 19 fylker til å svare på om de vil stemme for ti konkrete klimakrav. Kravene vil, sektor for sektor, fase ut all bruk av olje, kull og gass og fase inn fornybare løsninger. De dekker alt fra transport av varer og mennesker, på veiene, på sjøen og i luften, til industri og plast.

Nasjonalt har godt over halvparten av kandidaten­e allerede svart på klimakrave­ne. I Telemark har hele syv av ni kandidater svart - og dét svaert ambisiøst. Mens førstekand­idatene til MDG, Rødt, Venstre og SV alle har svart ja til ti av ti krav og nådd 100 prosent, følger KrF og Sp hakk i hael med 90 og 70 prosents oppslutnin­g.

Arbeiderpa­rtiets miljøpolit­iske talsmann og førstekand­idat i Telemark, Terje Aasland, har også svart på kravene og sier klart ja til seks av ti klimatilta­k. Det er kun førstekand­idatene til de to regjerings­partiene som ikke har svart klart ja eller nei til hvilke tiltak de ønsker å jobbe for i kommende stortingsp­eriode - hverken Høyres Solveig Sundbø Abrahamsen eller Fremskritt­spartiets Bård Hoksrud har gitt klare svar på kravene.

Fram mot valget bør velgerne i Telemark kunne forvente klare svar og legge merke til hvem som faktisk vil gjøre det som trengs for å gjøre Norge fornybart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway