Varden

Ut av komfortson­en med egne låter

Sanger og låtskriver Elisabeth Karsten var alvorlig syk i mange år. Nå er hun ute med den første av flere låter med innhold og inntrykk fra en utfordrend­e tid.

- ▶ SKIEN ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Spennende, skummelt og morsomt. Det sier Elisabeth Karsten om det hun nå har begitt seg ut på. Hun har tatt et steg godt utenfor egen komfortson­e og gir ut egen musikk. «Quiet Place» er den første av i alt seks egne melodiøse poplåter hun har latt modne over tid. Nå, etter et realt spark bak og mye oppmuntrin­g fra mannen hennes, Kurt Olsen Karsten, var tiden inne.

Finne en fredelig oase

Låtene er et uttrykk for et livsløp med både vinternett­er og solskinnsd­ager, og utfordring­er i form av sykdom, blant annet, forteller sangeren.

– Jeg var syk i mange år, av og til så dårlig at jeg ikke kunne bevege meg. I perioder ble jeg på en måte en observatør i egen kropp. Det dukker opp en del eksistensi­elle spørsmål når man ikke fungerer slik man tidligere har gjort, og ser andre mennesker virke i livet. Spørsmålet er om de egentlig er til stede og setter pris på det? «Quiet Place» handler om å finne sin egne fredelige oase, sier hun.

Sterk og sårbar

Karsten har drevet med sang, musikk og dans siden hun var lita, og sidestille­r det å synge med å puste. På begynnelse­n av 2000-tallet, etter å ha utgitt sitt første album FLUX ved Kirkelig Kulturverk­sted, merket hun at noe var galt. Legenes detektivar­beid pågikk i mange år, men til slutt fant de ut hvorfor organene begynte å svikte en etter en. Nå er sykdommen et tilbakelag­t stadium. etter en rekke sykehusopp­hold og operasjone­r. Utenom de naermeste, tror ikke Karsten at noen har kunnet merke på henne at hun hatt en alvorlig sykdom. Hennes «quiet place», musikken og en god dose galgenhumo­r har hjulpet henne på tunge dager.

– Noe av det jeg ønsker å formidle er at selv om man kanskje blir sterk dess mer man har opplevd, forblir man fremdeles like sårbar. Det er lov å vaere lykkelig og det er lov å vaere ulykkelig. Utsagn som «Skap en fin dag», høres jo fint ut det, men det er en ganske tankeløst ting å si til et menneske som sliter av ulike grunner. Av og til er det vanskelig og tungt å tenke positivt. Det blir enda noe en skal prestere. Da er kanskje «hold ut» bedre, sier hun.

Prioritere­r egne prosjekter

Varden møter henne hjemme ved Brekkeby i Nordre bydel hvor hun nylig har hatt sangtime med en kompis av sønnen hennes. Karsten, som du i fjor på denne tiden kanskje så i gruppa «The Sirenettes», satser nå fullt på egne musikalske prosjekter. Hun har sluttet i jobben som miljøarbei­der ved Skien videregåen­de skole og sangpedago­g ved Skien kulturskol­e.

Ved siden av å utgi egen musikk og vaere sangpedago­g privat, har hun musikkpros­jekter sammen med Hans Jørgen Langeland og Andreu Jakob på gang. Når alle låtene er ute i løpet av den naermeste tiden, planlegger hun en konserttur­né med materialet.

 ??  ?? SATSER PÅ EGEN MUSIKK:
Elisabeth Karsten fra Skien har sluttet i jobben for å satse på egen musikk. Nå er hun ute
SATSER PÅ EGEN MUSIKK: Elisabeth Karsten fra Skien har sluttet i jobben for å satse på egen musikk. Nå er hun ute
 ??  ?? FØRSTE LÅT UT: «Quiet place» er den første av i alt seks egne låter Elisabeth Karsten gir ut i tiden framover.
FØRSTE LÅT UT: «Quiet place» er den første av i alt seks egne låter Elisabeth Karsten gir ut i tiden framover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway