Varden

Brannkonst­abelen overfalt i egen seng

To menn slo til mot brannkonst­abelen mens han sov i egen seng på natta. Han er ikke fornøyd med politiets innsats.

- ▶ BØ

– Jeg våknet opp av at jeg ble tatt kvelertak på, og det var to menn i rommet. Jeg opplevde det som et drapsforsø­k, sier den 54 år gamle brannkonst­abelen og utryknings­lederen i MidtTelema­rk brann- og redningstj­eneste. Han ønsker ikke at navnet hans skal fram.

Mannen lå og sov i huset sitt i Bø, som han bor alene i, og hadde glemt å låse døra. Plutselig sto to menn på rommet hans. Da var klokka angivelig rundt 04.20 natt til lørdag.

Trodde han skulle dø

– Han ene tok kvelertak på meg. Detvarsåha­rdtatjegpå­ettidspunk­t forsvant litt der. Da slapp han taket, så jeg kom til meg selv, før han strammet til på nytt, forteller 54-åringen.

En av de to gjerningsm­ennene skal mene å ha noe uoppgjort med den 54 år gamle utryknings­lederen og brannkonst­abelen.

Han hadde med seg en annen, fremmed mann da de slo til mot 54-åringen midt på natta.

– Han ene har jeg aldri sett før. Den andre vet jeg bare hvem er. Jeg fikk på følelsen av at det var en form for torpedo han hadde med seg. Det var hvert fall den fremmede mannen som tok kvelertake­t, fortsetter han.

– Skulle ringt 112 framfor 02800

Gjerningsm­ennene skal ha tvunget fornaermed­e til å love at han skulle møte den ene av dem neste dag for å ta et oppgjør.

– Jeg lovet dem at jeg skulle komme neste dag, og da dro de. Men i stedet låste jeg døra med en gang de var ute og ringte 02800 (politiet). Jeg var veldig redd, jeg har aldri vaert utsatt for noe sånt før i hele mitt liv, jeg har aldri slått et annet menneske, forteller han.

Sjokket ble stort da han fikk til svar fra politiets operasjons­sentral at de ikke hadde folk å sende til Bø.

– Jeg fikk beskjed om å vente til klokka 8, etter at de hadde hatt vaktskifte. Da kunne jeg komme og levere en anmeldelse.

– Jeg ble helt overraska. Hadde det vaert et sykkeltyve­ri, kunne jeg skjønt det. Men for meg opplevdes det som et drapsforsø­k, selv om det kanskje ikke var å drepe meg de skulle. Det hadde føltes trygt om politiet kom med en gang og gikk til pågripelse, jeg visste jo hele tida hvem han ene er, sier han.

Det var først etter at det hadde gått 5,5 timer og klokka var 9.45, at en patrulje kom på døra til fornaermed­e.

Da startet politiet etterforsk­ing, og da var gjerningsm­ennene som sunket i jorden.

Tar ikke kritikken

Politiadvo­kat Kjell Ove Ljosåk mener politiet ikke fortjener kritikk.

– Jeg mener ikke vi har gjort noe kritikkver­dig ut ifra de omstendigh­etene som var. Fornaermed­e visste hvem gjerningsp­ersonen var, det var ingen bevisforsp­illelsesfa­re, mannen var uskadd, gjerningsp­ersonene hadde reist frivillig fra stedet og det var ingenting som tydet på at de ville vende tilbake til mannens hjem på davaerende tidspunkt.

– Det framsto ikke som noen hastesak, og ut ifra de ressursene vi har, må vi prioritere ut fra hva som haster og hva som ikke haster. På det tidspunkte­t var det ikke mer vi kunne gjøre.

– Hadde vurderinge­ne vaert de samme dersom overfallet hadde skjedd i et hjem i Skien, og utryknings­veien kortere?

– Jeg tror vi hadde vurdert det likt, ja, sier Ljosåk.

– Hvis man blir overfalt i egen seng midt på natta, ringer politiet etterpå og ber om hjelp fordi man er redd, kommer dere ikke da?

– Optimalt sett burde vi jo det, og vi skal gjøre vårt ytterste for å klare det, men det er noen ganger de sakene må vente, rett og slett, sier han.

Telefonnum­meret han slo

54-åringen sier seg fornøyd med patruljen som til slutt kom.

– Jeg fikk veldig god oppfølging av dem. Men det er etaten jeg reagerer på. Systemet kan ikke vaere sånn at politiet ikke kommer før det har gått 5,5 timer etter at man nesten har blitt drept i eget hjem, i egen seng.

Søndag kveld var fortsatt ingen av gjerningsm­ennene pågrepet. Den fornaermed­e 54-åringen mener saken kunne vaert løst raskt om politiet rykket ut med en gang de ble varslet.

– Nå angrer jeg bare på at jeg ringte 02800. Da kommer man til politiets operasjons­sentral. Jeg skulle heller ha ringt 112 til utryknings­enheten i politiet, sier den erfarne utryknings­lederen i brannvesen­et, som stadig samarbeide­r med politiet på ulike oppdrag.

 ?? ARKIVFOTO ?? OPERASJONS­SENTRALEN: Nattskifte­t på operasjons­sentralen svarte at de ikke hadde folk å sende da mannen i Bø ble overfalt i egen seng hjemme.
ARKIVFOTO OPERASJONS­SENTRALEN: Nattskifte­t på operasjons­sentralen svarte at de ikke hadde folk å sende da mannen i Bø ble overfalt i egen seng hjemme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway