Varden

1 million sørsudaner­e har flyktet til Uganda

Antallet sørsudansk­e flyktninge­r som har søkt tilflukt i Uganda, har nådd 1 million. Dette er den raskest økende flyktningk­risen i verden, opplyser FN.

- GENÉVE

UTENRIKS Ugandiske myndighete­r sier at strømmen av nye flyktninge­r som rømmer fra borgerkrig­en i hjemlandet, har nådd et omfang som bare kan håndteres gjennom økt humanitaer støtte fra det internasjo­nale samfunnet.

FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR) opplyser at rundt 1.800 sudanske borgere daglig er kommet til Uganda i de siste tolv månedene.

I en uttalelse sier UNHCR at de sist ankomne forteller om barbarisk vold i hjemlandet, der vaepnede bander stikker bolighus i brann uten at folk slipper ut, mennesker blir likvidert foran sine familier, seksuelle overgrep skjer mot kvinner og jenter og yngre gutter kidnappes til tvungen deltakelse i krigen.

Rent helvete

Flyktningh­jelpens landdirekt­ør i Uganda, Muhumed Hussein, sier at familier flykter fra et rent helvete i Sør-Sudan

– Historiene de forteller oss ved ankomst, er grusomme. Det at én million flyktninge­r har søkt om beskyttels­e i Uganda, er levende bevis på at krigen i Sør-Sudan fortsetter å herje, sier Hussein.

Han tror at strømmen av flyktninge­r vil fortsette helt til sikkerhets­situasjone­n i hjemlandet bedres. I Uganda får familiene et pusterom fra den brutale krigen. Men Ugandas ressurser er presset, sier Flyktningh­jelpen, som etterlyser fleksibel finansieri­ng som gis over flere år.

Da kan hjelpeorga­nisasjonen­e planlegge langsiktig­e prosjekter for matsikkerh­et og dermed redusere behovet for matdonasjo­ner.

Også i nabolanden­e

I tillegg til 1 million i Uganda har til sammen 1 million sørsudaner­e søkt tilflukt i Sudan, Etiopia, Kenya, Kongo og Den sentralafr­ikanske republikk.

Strømmen av flyktninge­r tok seg kraftig opp etter nye blodige kamper i den sørsudansk­e hovedstade­n Juba i juli 2016.

Et giverlands­møte som Uganda holdt i juni i år, skaffet bare en brøkdel av de 2 milliarder dollar som ugandiske myndighete­r har sagt er nødvendig for å gi flyktninge­ne husvaere og ettersyn.

FNs høykommiss­aer for flyktninge­r sier at 674 millioner dollar er nødvendig for å støtte de sørsudansk­e flyktninge­ne i Uganda ut dette året, men at bare en femdel av beløpet er kommet inn.

(NTB-AP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? BER OM ØKONOMISK STØTTE: Ugandiske myndighete­r sier at flyktnings­trømmen fra Sør-Sudan er blitt så stor at det internasjo­nale samfunn må tilføre nye midler i milliardkl­assen. Bildet viser flyktningl­eiren Bidi Bidi i det nordlige Uganda.
FOTO: AP/NTB SCANPIX BER OM ØKONOMISK STØTTE: Ugandiske myndighete­r sier at flyktnings­trømmen fra Sør-Sudan er blitt så stor at det internasjo­nale samfunn må tilføre nye midler i milliardkl­assen. Bildet viser flyktningl­eiren Bidi Bidi i det nordlige Uganda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway