Varden

Lula sikter igjen mot presidentv­ervet

Brasils tidligere president Luiz Ignacio Lula da Silva har lansert sitt kandidatur til neste års presidentv­alg. Men veien til toppen – og immunitet – er tøff.

- SALVADOR

Offisielt er det ikke lov til å drive valgkamp ennå foran det brasilians­ke valget i oktober 2018, men det var liten tvil ekspreside­ntens ambisjoner da Lula torsdag tok fatt på en bussturné til rundt 20 byer.

– Jeg tar denne turen for å ta ting i naermere øyesyn og lytte til folket, skriver han på sosiale medier.

Venstresid­en

– I 2018 skal vi velge en demokratis­k person til å lede landet, og vi må begynne å organisere oss nå. Jeg er 71, men har en 30-årings kampvilje, sa Lula til 3.000 tilhengere på et valgmøte i Salvador, som var en av byene som bidro til å løfte ham til maktens høyeste tinder i 2003. Lula gikk av som president i 2010.

I likhet med forrige gang satser han på en politisk base på venstresid­en, men spørsmålet er om han kan appellere til flere enn den harde kjernen av tilhengere. Samtidig kan han vaere venstresid­ens beste eller

VIL BLI PRESIDENT PÅ NY:

sågar eneste håp mot en kraftig høyrebølge.

Immunitet

Kritikere mener derimot at det som motiverer Lula mer enn noe annet, er håpet om immunitet mot straffefor­følgelse, ett av presidente­mbetets privilegie­r. Mange av dem som er lei av korrupsjon og underslag gledet seg da han som en av titalls politikere i sommer ble dømt til 10 års fengsel for å ha mottatt en bestikkels­e. Han risikerer mange flere rettssaker.

Så lenge ankesaken ikke er avgjort, er ekspreside­nten en fri mann, men til slutt kan kampen om å holde seg utenfor fengselsmu­rene bli en kamp mot klokken, ankedomsto­len, valgproses­sen og hans egen evne til å blåse nytt liv i svunne tiders politiske magi.

Foreløpige målinger er lovende for Lula, men det er lenge til valget, og ingen andre kandidater har startet valgkampen ennå. I tillegg topper han også listen over kandidater folk vil si nei til – uansett. (NTB-AFP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Ekspreside­nt Luiz Ignacio Lula da Silva sikter igjen mot toppen i Brasil, men veien dit er lang og tøff.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Ekspreside­nt Luiz Ignacio Lula da Silva sikter igjen mot toppen i Brasil, men veien dit er lang og tøff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway