Varden

Ny politikk med Sp i regjering

-

Dessverre, vil jeg si, har vi i seinere tid sett en utvikling der politikere kappes i å demonstrer­e interesse for landbruket ved å vise seg i fjøs, klappe griser, kjøre traktor osv..

H va dreier dette seg egentlig om? Jo, landbruksp­olitikk er et spørsmål om valg av verdier. Helt sentralt er i hvilken grad vi vil prioritere effektivit­etshensyn kontra en rekke andre til dels «mykere» verdier. Hvilken utvikling vil vi få i landbruket dersom det blir regjerings­skifte til høsten? Eller – hvilken utvikling ville vi få om Senterpart­iets landbruksp­olitikk ble gjennomfør­t fullt og helt?

Menladet vaere helt klart: Det er bregrensa muligheter til å styre utviklinge­n i landbruket gjennom landbruksp­olitikken. Et godt eksempel på dette er inntektsmå­let i landbruket. Det har vaert bred politisk enighet om at bøndene bør vaere inntektsme­ssig likestilte med andre grupper. Likevel er ikke målet nådd.

På 1970-tallet ble det gjort et seriøst forsøk på å nå målet. Resultatet ble snart overskygge­t av overproduk­sjon. De krefter som bl.a. ligger i globaliser­ingen, teknologis­k utvikling og samfunnsut­viklingen generelt kan ikke settes ut av spill, men de kan styres noe.

Dette betyr at med Senterpart­iets landbruksp­olitikk blir det fortsatt vanskelig å nå inntektsmå­let for bøndene, antallet bruk vil bli redusert, sysselsett­ingen i landbruket vil bli redusert, importen av soya og annet kraftfor vil fortsatt vaere stor, forbruket av fossilt brennstoff vil fortsatt vaere stort og reduksjone­n i jord i drift vil fortsette.

Senterpart­iet vil imidlertid føre en landbruksp­olitikk som legger større vekt på disse hensynene enn den utviklinge­n vi vil få om den blå-blå landbruksp­olitikken skal videreføre­s. Vi mener at videre satsing på samvirkeor­ganisasjon­ene og begrensing av matvarekje­denes markedsmak­t vil vaere både i forbrukern­es og bøndenes interesse. Senterpart­iet vil arbeide for: ▶ Landbruk i hele landet. ▶ Prioritete­ring av små og mellomstor­e bruk. ▶ Begrensing av industrial­iseringen i husdyrprod­uksjonen.

▶ Stor andel av produksjon­en på innenlands­ke ressurser.

▶ Begrensing av matvarekje­ndenes makt og profittmul­igheter.

▶ Sikre at bøndene fortsatt har eiendomsre­tten til jorda og hindre at kapitalist­er og utenlandsk­e interesser får kjøpe opp landbruksr­essurser.

▶ Verne om den dyrka jorda. Konklusjon­en blir: Dersom du tviler på at stor vekt på industrial­isering av matproduks­jonen vil vaere til beste for oss på lang sikt og liker den landbruksp­olitikk som Senterpart­iet vil arbeide for, bør du stemme slik at det blir regjerings­skifte. Einar Fagerås leder Bø Sp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway